Το χώμα της γλάστρας είναι κακό; [3 Ways to Tell for Sure!]

1
Το χώμα της γλάστρας είναι κακό; [3 Ways to Tell for Sure!]

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από ένα φυτό που αποτυγχάνει να ευδοκιμήσει. Ή σπόρους που δεν φυτρώνουν λόγω κακής ποιότητας χώματος γλάστρας!

Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιποιηθούμε τον κήπο και τα λαχανικά μας, είναι πολύ εύκολο να παραμελήσουμε τα φυτά μας σε γλάστρες και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος που χρειάζονται για να ανθίσουν.

Λοιπόν – εδώ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που μας κάνουν οι κηπουροί. Το χώμα της γλάστρας χαλάει; Ή όχι?

Το χώμα της γλάστρας είναι κακό; Ή μπορείτε να το αποθηκεύσετε για το επόμενο έτος;

Ναί. Σίγουρα! Το χώμα της γλάστρας καταστρέφεται εάν τα φυτά σας εξάγουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αλλά – υπάρχουν μερικές ακόμη μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Η αλήθεια είναι ότι το έδαφος είναι ένα πολύπλοκο μείγμα οργανικών και ανόργανων υλικών. Περιέχει επίσης ένα ακμάζον μείγμα μικροοργανισμών που διατηρούν το έδαφος και τα φυτά μας υγιή.

Το Outdoor Happens υποστηρίζεται από αναγνώστες. Όταν αγοράζετε μέσω συνδέσμων στον ιστότοπό μας, ενδέχεται να κερδίσουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα

Όπως κάθε σύστημα, το έδαφος χρειάζεται συνεχή συντήρηση για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Στον φυσικό κόσμο; Η συντήρηση του εδάφους γίνεται μέσω πολλών πολύπλοκων διεργασιών, όπου νέα οργανική ύλη ενσωματώνεται συνεχώς για να γίνει μέρος του εδάφους.

(Πράγματα όπως τα σκουλήκια κήπου, τα πεσμένα φύλλα και το οργανικό λίπασμα βοηθούν στην αναπλήρωση του φυσικού εδάφους.)

Αλλά όταν πρόκειται για τα φυτά μας σε γλάστρες, πολλές αλυσίδες σε αυτό το σύστημα έχουν σπάσει. Τα φυτά σας σε γλάστρες κόβονται – και απομονώνονται! Η απαιτητική φύση του χώματος για γλάστρες σημαίνει ότι το χώμα σε γλάστρα μπορεί να λήξει.

Με άλλα λόγια, ναι. Το χώμα της γλάστρας χαλάει! Και δεν θα είναι αρκετά υγιές για να αναπτυχθούν δυνατά και ζωηρά φυτά.

Έτσι, είτε προσπαθείτε να αποφασίσετε εάν τα φυτά σας χρειάζονται μεταφύτευση, άδειασμα παλαιών δοχείων ή έχετε βρει μια παλιά σακούλα με λίπασμα γλάστρας στο υπόστεγο, ας μάθουμε πώς να καταλάβετε εάν το χώμα της γλάστρας σας έχει χαλάσει. τραγουδήστε τίποτα παρά μόνο τρεις απλές τεχνικές!

φασκόμηλο και μαντζουράνα ανάμεικτα βότανα σε γλάστρες
Το χώμα της γλάστρας χαλάει; Με τον καιρό, ναι! Κάποιο χώμα για γλάστρες δεν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και χρειάζεται συχνές τροποποιήσεις. Άλλα εδάφη με γλάστρες περιέχουν λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης. Με αυτόν τον τρόπο – η γλάστρα σας ταΐζει τα φυτά σας αργά με την πάροδο του χρόνου. Τα αγαπημένα μας μείγματα εδάφους γλάστρας περιέχουν κόκκους λιπάσματος. Τα λάστιχα είναι μικροσκοπικές κάψουλες (με περίβλημα ρητίνης) λιπάσματος που απελευθερώνονται αργά.

Διαβάστε περισσότερα – Πώς να φτιάξετε μια συντεχνία Apple Tree!

3 τρόποι για να καταλάβετε εάν το χώμα της γλάστρας σας είναι κακό

Εδώ είναι οι τρεις καλύτεροι τρόποι για να ελέγξετε την υγεία του χώματος της γλάστρας σας. Είναι χαλασμένο ή εξαντλημένο το χώμα της γλάστρας σας; Αυτά είναι τα νεκρά δώρα.

  1. Το έδαφος της γλάστρας γίνεται πυκνό και συμπυκνωμένο
  2. Το χώμα της γλάστρας μυρίζει άσχημα
  3. Τα φυτά σας δεν μεγαλώνουν

Μπαίνουμε σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα snafus με χώμα γλάστρας – και πώς να λύσετε κάθε πρόβλημα παρακάτω.

Ελπίζουμε αυτά να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε πιο χαρούμενα και υγιή φυτά!

1. Το έδαφος της γλάστρας είναι πυκνό και συμπιεσμένο

Το συμπαγές έδαφος είναι ένα κοινό πρόβλημα στα φυτά σε γλάστρες, όπου ο όγκος του χώματος μέσα στη γλάστρα γίνεται πολύ πυκνός και συμπαγής.

Στον φυσικό κόσμο; Το έδαφος μετακινείται συνεχώς υπόγεια από έντομα και μικροοργανισμούς. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συμβεί στις γλάστρες σας και καθώς το νερό περνά μέσα από το χώμα της γλάστρας, θα συμπιέζεται.

Εάν δεν μπορείτε να σπρώξετε ένα δάχτυλο χωρίς κόπο στην κορυφή του εδάφους σας, έχει γίνει συμπαγές και ανθυγιεινό. Το συμπιεσμένο χώμα είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη χρήση κομπόστ που περιέχει τύρφη, καθώς αυτό διασπάται και συμπιέζεται με την πάροδο του χρόνου.

Μια λύση για πυκνό και συμπιεσμένο χώμα γλάστρας

Το συμπιεσμένο χώμα γλάστρας χρειάζεται την ευκαιρία να επεκταθεί! Απελευθερώστε το από τα όρια της γλάστρας και χαλαρώστε απαλά τυχόν μεγάλα, σταθερά κομμάτια σκληρυμένου χώματος. Για να προσθέσετε λίγη δομή πίσω στο χώμα σας, ανακατέψτε με μια γενναιόδωρη βοήθεια από κοκοφοίνικα καρύδας.

υγιή φυτά ντομάτας που αναπτύσσονται μέσα
Πάντα να αναζητάτε αφράτο και μαλακό χώμα γλάστρας. Και – διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα οποιουδήποτε χώματος για γλάστρες αγοράζετε! Δεν είναι όλα τα οργανικά χώματα εντάξει για φυτά σε γλάστρες. Εάν επιλέξετε λάθος χώμα για γλάστρα – το χώμα της γλάστρας σας μπορεί να γίνει πολύ βαρύ και συμπαγές! Η συμπίεση του εδάφους σε γλάστρες δυσκολεύει τα φυτά σας να αναπνεύσουν – και να αναπτυχθούν. Δεν είναι ιδανικό για την καλλιέργεια φυτών!

2. Το χώμα της γλάστρας μυρίζει άσχημα

Το χώμα των γλάστρων που μυρίζει άσχημα είναι πολύ πιθανό να έχει εμποτιστεί. Οι περισσότεροι οικοδεσπότες με τους οποίους μιλάμε πιστεύουν ότι το χώμα του κήπου είναι συμπαγές – και στατικό. Αλλά αυτό το περίπλοκο εδαφικό οικοσύστημα χρειάζεται αέρα και νερό. Το πολύ νερό σημαίνει ότι ο λάθος τύπος βακτηρίων θα ευδοκιμήσει και τα καλά βακτήρια θα πεθάνουν όλα.

Μια λύση για το δύσοσμο χώμα

Το βρεγμένο χώμα γλάστρας πρέπει να στεγνώσει, γι‘ αυτό αδειάστε το από τη γλάστρα σε μουσαμά (μουσαμά) ή τσιμεντένια πλάκα στον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτό το χώμα, αλλά έχει εξαντληθεί.

Πιθανότατα δεν περιέχει πολύ οργανική ύλη και μικροοργανισμούς. Μια καλή θεραπεία είναι να το αναμίξετε με κάποιο βελτιωτικό εδάφους, καλά σαπισμένο λίπασμα ή κοπριά.

3. Κακή ανάπτυξη των φυτών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ορισμένα φυτά αποτυγχάνουν να ευδοκιμήσουν, αλλά η ποιότητα του εδάφους είναι συχνά ο βασικός ένοχος. Εάν τα φυτά σας βρίσκονται σε τέλειες περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά φαίνονται καχεκτικά και φτωχά; Στοιχηματίζουμε ότι το χώμα της γλάστρας έχει αποστραγγιστεί από θρεπτικά συστατικά.

Θυμηθείτε ότι το χώμα στις γλάστρες δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες αναγέννησης με το έδαφος στο έδαφος. Το φυτό σύντομα θα πάρει όλα τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, αφήνοντας ένα φυτό σε γλάστρα γεμάτο εξαντλημένο χώμα.

Μια λύση για το εξαντλημένο έδαφος της γλάστρας

Η εξάντληση του εδάφους της γλάστρας είναι μια κατάσταση όπου η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Μπορείτε να διατηρήσετε το χώμα της γλάστρας σας σε καλή υγεία, μιμούμενοι τον φυσικό κύκλο της υγείας του εδάφους.

Προσθέστε ένα top dressing πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χυτά σκουληκιών ή κοπρόχωμα κάθε λίγους μήνες για να ταΐζει το έδαφος. Μπορείτε να το αναμίξετε ελαφρά με την κορυφή ή δύο ίντσες χώματος. Τα έντομα και οι μικροοργανισμοί θα κάνουν τα υπόλοιπα.

Τα τεχνητά λιπάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια γρήγορη λύση για την ενίσχυση της υγείας των φυτών σας, αλλά δεν θα κάνουν τίποτα για να αναπληρώσουν το εξαντλημένο χώμα της γλάστρας.

Εάν πιστεύετε ότι το χώμα στη γλάστρα σας έχει ξεπεράσει το σημείο αναζωογόνησης, θα χρειαστεί να αδειάσετε το χώμα και να το αντικαταστήσετε με νέο χώμα για γλάστρα. Αλλά μην πετάξετε το παλιό χώμα! Υπάρχουν μερικά κόλπα για να το επαναφέρετε στη ζωή.

νεαρός ασβέστης σε γλάστρα με φρέσκο ​​χώμα γλάστρας
Το χώμα δεν είναι μόνο βρωμιά! Το καλό χώμα για γλάστρα περιέχει ένα μείγμα χώματος, τύρφης, κοκοφοίνικα και φυτικής καλλιέργειας. Ορισμένο έδαφος περιέχει επίσης χούμο, φλοιό και άλλες οργανικές ενώσεις. Το χώμα της γλάστρας περιέχει επίσης περλίτη. Ο περλίτης είναι τέλειος για την αύξηση του αερισμού του εδάφους. Κάτι σαν σκουλήκια κήπου!

Το χώμα της γλάστρας είναι κακό; Διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις μας!

Γνωρίζουμε ότι η σωστή επιλογή εδάφους για τα φυτά σας μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι‘ αυτό έχουμε συγκεντρώσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πόσο καιρό χώμα γλάστρας μπορεί να διαρκέσει!

Διαβάστε περισσότερα – 11 βότανα με λευκά λουλούδια τόσο όμορφα που θα θελήσετε να τα μαζέψετε!

συμπέρασμα

Μας αρέσει να καλλιεργούμε πολλά φυτά σε γλάστρες!

Καλλιεργούμε τα πάντα, από ντομάτες, κολοκυθάκια και πιπεριές jalapeno, μέχρι βότανα και λουλούδια σε γλάστρες.

Τους αγαπάμε όλους!

Γνωρίζουμε επίσης ότι όλο το χώμα σε γλάστρες τελικά χαλάει.

Ελπίζουμε ότι ο οδηγός μας βοηθά να ρίξει φως στο πώς να αναζωογονήσετε το χώμα σε γλάστρες – ακόμα κι αν εξαντληθεί εντελώς.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το πώς να ταΐσετε τα φυτά σας σε γλάστρες, μη διστάσετε να ρωτήσετε!

Περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας στην κηπουρική και λατρεύουμε να σκεφτόμαστε το χώμα σε γλάστρες με άλλους οικοδεσπότες.

Ευχαριστώ και πάλι για την ανάγνωση.

Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Διαβάστε περισσότερα – 10 καλύτερα λαχανικά για την Αλμπέρτα! Με συμβουλές για κήπους με κρύο καιρό!

Schreibe einen Kommentar