το έτος της στικτής σαλαμάνδρας; μάζες αυγών εν αφθονία

0
το έτος της στικτής σαλαμάνδρας;  μάζες αυγών εν αφθονία

σολΤο IRLS‘ NIGHT OUT προφανώς συνέβη στον μικρό κήπο μου με το νερό πριν από λίγο καιρό. (Χμ, δεν ήμουν προσκεκλημένος.) Ξέρω τι συνέβη, όμως, επειδή κατά λάθος πέτυχα 16 μάζες αυγών με στίγματα σαλαμάνδρας—«έπιασαν» για λίγο ενώ ξαφρίζω τα φύλλα, και μετά άφησα αμέσως— το καθένα έργο διαφορετικής θηλυκής κηλίδας σαλαμάνδρας .

Ναι, κάθε θηλυκό κάνει μόνο μία τέτοια μάζα. Το έχω εξουσιοδοτημένο από τον Charley Eiseman, συγγραφέα του οδηγού πεδίου „Tracks and Sign of Insects and Other Invertebrates“ και το πιο διασκεδαστικό άτομο που μπορείς να κάνεις μια βόλτα μαζί του. Αλλά παρεκκλίνω. Το σημερινό θέμα:

Υποθέτω ότι σύντομα θα γίνω θεία πολλών μικρών Sallys.

Σε αντίθεση με τα αυγά βατράχου, οι μάζες των αυγών σαλαμάνδρας είναι εγκλωβισμένες σε μια μεγάλη μάζα από επιπλέον προστατευτικό Jello. κάθε αυγό δεν καλύπτεται μόνο με μια μικρή χάντρα του (κάτι που μου έμαθε ο Charley πέρυσι). Για παράδειγμα, μερικά αυγά ξύλινων βατράχων φαίνονται ακριβώς παρακάτω για σύγκριση με τα αυγά σαλαμάνδρας (παραπάνω).

ξύλο-βάτραχος-αυγομάζεςΓια να λέμε την αλήθεια, δεν ήταν απλώς ένα Girls‘ Night Out, αλλά περισσότερο σαν ένα full-on, coed rave. Έτσι λέει το Animal Diversity Web του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ιστοσελίδα, εξηγώντας (χωρίς τη χρήση της λέξης rave, ακριβώς), ότι:

«Οι στικτές σαλαμάνδρες ξεκινούν τη μετανάστευση σε λίμνες αναπαραγωγής τη νύχτα, κατά την πρώτη βροχή μετά την απόψυξη του χιονιού. Τα αρσενικά ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στη βροχή και κινούνται πιο γρήγορα από τα θηλυκά… Παραμένουν επίσης περισσότερο στις λίμνες από τα θηλυκά, πιθανώς για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να γονιμοποιούν περισσότερα ωάρια κάθε χρόνο. Ο αριθμός των αρσενικών που υπάρχουν στις δεξαμενές αναπαραγωγής είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θηλυκών, έτσι όταν φτάνουν τα θηλυκά, τα αρσενικά κολυμπούν δυνατά, τρίβοντας και μυρίζοντας το ένα το άλλο.

«Τα αρσενικά παρήγαγαν σταγόνες σπέρματος που ονομάζονται σπερματοφόρα (έως 80 ανά αρσενικό) και τα θηλυκά παίρνουν αυτά τα σπερματοφόρα στο σώμα τους για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια τους. Κάθε αρσενικό μπορεί να γονιμοποιήσει πολλά θηλυκά και κάθε θηλυκό μπορεί να πάρει σπερματοφόρα από πολλά αρσενικά.

«Οι αρσενικές κηλίδες σαλαμάνδρες μπορεί να ανταγωνιστούν με άλλα αρσενικά για την ευκαιρία να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά. Σπρώχνουν άλλα αρσενικά μακριά από τα θηλυκά, παράγουν όσα περισσότερα σπερματοφόρα μπορούν και μερικές φορές καλύπτουν τα σπερματοφόρα άλλων αρσενικών με τα δικά τους.»

Σαλαμάνδρα με στίγματα, Ambystoma maculatumΤο να μεγαλώσεις σε ενήλικα (παραπάνω) απαιτεί πολύ χρόνο, εξηγεί το Animal Diversity Web: Από τα αυγά που γεννιούνται σε υδάτινα σώματα που δεν περιέχουν ψάρια, έτσι αποφεύγονται έξυπνα αυτά τα αρπακτικά, οι υδρόβιες προνύμφες με «πουπουλένια βράγχια και μόνο τα μπροστινά τους πόδια παρόν» εκκολάπτονται 4-7 εβδομάδες αργότερα που «τρέφονται και αναπτύσσονται στο νερό και στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε νεανική μορφή με πνεύμονες και δυνατά πόδια. Τα νεαρά ζουν στη στεριά και μετά από 2-3 χρόνια ωριμάζουν σε ενήλικα που μπορούν να αναπαραχθούν». Ο χρόνος από τις προνύμφες στο νεαρό; Από 2-4 μηνών.

Και τι λέτε για αυτό, από το Mass Audubon:

«Αυτή η σαλαμάνδρα μπορεί να μεγαλώσει έως και 9 ίντσες και να ζήσει για περισσότερα από 20 χρόνια».

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αναγνώριση αυγών που μπορεί να δείτε να επιπλέουν στο νερό; βρήκα ένας εύχρηστος οδηγός για το αναγνωριστικό αυγών αμφιβίων στο διαδίκτυοτουλάχιστον για την περιοχή μου, που δημιουργήθηκε από Karen Ceballos, πρώην του New York Master Naturalist Program, Cornell Department of Natural Resources. Υποψιάζομαι ότι μια αναζήτηση στο Google μπορεί να σας προσελκύσει ένα δικό σας, αν δεν βρίσκεστε στα βορειοανατολικά. Περιττό να πούμε: εκτός εάν ενοχληθείς ακούσια, όπως από το δίχτυ μου για μισό λεπτό, θαυμάστε αλλά μην ενοχλείτε τέτοια θαύματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Schreibe einen Kommentar