Τι είναι μια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις; – Τι είναι μια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις;

6
Τι είναι μια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις;  – Τι είναι μια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις;

Οι προσόδους που συνδέονται με επενδύσεις είναι δημοφιλείς στις ΗΠΑ μεταξύ των συνταξιούχων που αναζητούν μια εναλλακτική ροή εισοδήματος σε σχέση με τις παραδοσιακές προσόδους. Τι ακριβώς είναι όμως; Και γιατί έχουν αναπτυχθεί στην Αυστραλία;

Μια ισόβια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις είναι μια ροή εισοδήματος όπου το ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην αξία μιας επιλεγμένης επενδυτικής επιλογής. Ένας απλός τρόπος για να το σκεφτείτε αυτό είναι ότι αντιπροσωπεύει μια νέα φυλή προϊόντων εισοδήματος συνταξιοδότησης στην Αυστραλία. Παρέχουν προστασία μακροζωίας για να εξασφαλίσουν ότι ο συνταξιούχος δεν θα ξεμείνει ποτέ από χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει μια επιλογή επενδύσεων που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη αυτού του εισοδήματος. Αυτός ο σχεδιασμός παρέχει την ευκαιρία να επωφεληθείτε από την ανάπτυξη της αγοράς με την πάροδο του χρόνου. Η προστασία μακροζωίας παρέχεται από ασφαλιστή.

Γιατί αναπτύχθηκαν αυτά;

Το 2014, η έρευνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος (FSI) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις βάσει λογαριασμών (ABP), που χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, δεν μπορούν να μετατρέψουν αποτελεσματικά περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης σε συνταξιοδοτικό εισόδημα. Η μοντελοποίηση από τον Αναλογιστή της Αυστραλιανής Κυβέρνησης (AGA) έδειξε ότι το συνταξιοδοτικό εισόδημα μπορεί να είναι 15-30% υψηλότερο συνδυάζοντας τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ιδιαίτερα με την κατανομή κάποιων χρημάτων σε ένα προϊόν εισοδήματος διάρκειας ζωής.

Το κύριο πρόβλημα με την κατανομή του 100% του συνταξιοδοτικού σας σε ένα ABP κατά τη συνταξιοδότηση είναι ότι δεν ξέρετε πόσο καιρό πρόκειται να ζήσετε. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζετε πόσα έσοδα μπορείτε να αντλήσετε με ασφάλεια από το ABP σας κάθε χρόνο. Ερευνα[1]

δείχνει ότι οι Αυστραλοί συνταξιούχοι έχουν έναν «φόβο να καταναλώσουν», καθώς η πλειοψηφία των συνταξιούχων αντλεί μόνο το ελάχιστο που μπορούν κάθε χρόνο, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι ένα σχετικά μεγάλο υπόλοιπο μένει αχρησιμοποίητο στον τελευταίο θάνατο ενός ζευγαριού – ιδιαίτερα για πρόωρους θανάτους.

Ισχύουν οι ανησυχίες των συνταξιούχων για το πόσο θα μπορούσαν να ζήσουν. Το Διάγραμμα 1 δείχνει την πραγματική ηλικία θανάτου για Αυστραλούς ηλικίας 65 ετών και άνω που πέθαναν το 2016. Δείχνει πώς οι συνταξιούχοι απλά δεν μπορούν να πουν πόσο καιρό χρειάζεται να είναι το χρονικό πλαίσιο συνταξιοδότησής τους. Ο θάνατος θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίος. Σχετικά λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν σύμφωνα με τις προσδοκίες της ζωής τους – όπως υποθέτουν ορισμένες προσεγγίσεις οικονομικού σχεδιασμού.

Διάγραμμα 1: Πραγματική ηλικία θανάτου για όλους τους Αυστραλούς που πέθαναν το 2016 σε ηλικία 65 ετών και άνω

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η ηλικία θανάτου των γονέων μπορεί να μην είναι καλός δείκτης της ηλικίας θανάτου ενός συνταξιούχου – καθώς οι αιτίες θανάτου μπορεί να διαφέρουν και οι ιατρικές θεραπείες συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Πάνω από 2.000 χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι έλυσαν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την πρόσοδο – ένα από τα παλαιότερα χρηματοοικονομικά προϊόντα στον κόσμο. Οι προσόδους εξαλείφουν τον κίνδυνο «εξάντλησης χρημάτων» και σημαίνουν ότι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα ξοδεύετε ολόκληρο το εισόδημά σας κάθε μήνα (ας πούμε) καθώς λαμβάνετε ουσιαστικά μισθό, αλλά δεν απαιτείται να εργαστείτε για αυτόν.

Οι αμερικανικές μελέτες δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι με εισοδήματα διά βίου (π.χ. πρόσοδοι) παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης κατά τη συνταξιοδότηση, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στον πλούτο. Το Διάγραμμα 2 βασίζεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με περισσότερους από 20.000 συνταξιούχους. Δείχνει ότι όσοι έλαβαν μέρος των συνταξιοδοτικών τους αποταμιεύσεων έχουν υψηλότερα επίπεδα συνταξιοδοτικής ικανοποίησης από εκείνους που δεν το έκαναν.

Διάγραμμα 2: Ποσοστά ικανοποίησης συνταξιούχων στις Η.Π.Α. κατά την έκταση της προσόδου, πλήρες δείγμα, 1998-2010

Πολλοί επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου φουσκώνουν με το τρέχον κόστος των παραδοσιακών προσόδων. Στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι ισόβιες προσόδους μπορεί να θεωρηθούν ως κακή σχέση ποιότητας/τιμής. Όμως, μέρος της τιμολόγησης μιας παραδοσιακής πρόσοδος δεν είναι μόνο η ασφάλιση του κινδύνου μακροζωίας, αλλά και η παροχή επενδυτικών εγγυήσεων –συχνά για 30 ή περισσότερα χρόνια στο μέλλον– και αυτές είναι πολύ ακριβές στην παροχή – αλλά επιθυμητό για συνταξιούχους που αποστρέφονται τον κίνδυνο.

Προσόδους που συνδέονται με επενδύσεις

Τι θα γινόταν αν οι ισόβιες προσόδους δεν χρειαζόταν να περιλαμβάνουν επενδυτικές εγγυήσεις; Τι θα γινόταν αν οι συνταξιούχοι με ισορροπημένη στάση απέναντι στον κίνδυνο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προστασία της μακροζωίας, αλλά να εξακολουθήσουν να επωφελούνται από την έκθεση σε αναπτυξιακά περιουσιακά στοιχεία – όπως κάνουν με ένα ABP. Για αυτούς τους συνταξιούχους, το ιδανικό συνταξιοδοτικό προϊόν θα μπορούσε να είναι μια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις, δηλαδή σαν ένα ABP με προστασία μακροζωίας, όπου ο εισοδηματικός στόχος δεν μειώνεται σε πραγματικούς όρους τα επόμενα χρόνια.

Με μια πρόσοδο που συνδέεται με επενδύσεις, το εισόδημα κάθε έτους ποικίλλει με βάση την απόδοση μιας επιλεγμένης επενδυτικής επιλογής και όχι ως ένα συγκεκριμένο ποσό εισοδήματος σε δολάρια.

Σημείωση: Τα ακόλουθα παραδείγματα είναι πολύ απλοποιημένα για να δείξουν ορισμένες βασικές έννοιες. Δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτά όταν λαμβάνετε αποφάσεις για ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό προϊόν.

Παράδειγμα 1

Σε αυτό το παράδειγμα, το αρχικό επίπεδο πληρωμής που καθορίζεται από την πρόσοδο που συνδέεται με επενδύσεις ορίζεται με βάση το προσδόκιμο ζωής του συνταξιούχου τη στιγμή που αγοράστηκε η πρόσοδος.

Σκεφτείτε έναν άνδρα 66 ετών, τον Τζορτζ, ο οποίος έχει υπόλοιπο λογαριασμού συνταξιοδότησης 500.000 $. Ο αναμενόμενος αριθμός ετών πληρωμών προσόδων που πρέπει να καταβληθούν σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του, επιτρέποντας βελτιώσεις μακροζωίας χρησιμοποιώντας τους πίνακες ζωής ALT 2015-17, είναι 21,2 έτη. Επομένως, το αρχικό του εισόδημα προσόδου μπορεί να οριστεί σε 500.000 $ / 21,2 = 23.585 $ ετησίως.

Ο πάροχος ετήσιων προσόδων που συνδέεται με επενδύσεις εγγυάται τον κίνδυνο μακροζωίας (δηλαδή να διασφαλίσει ότι οι πληρωμές του συνεχίζονται εφ‘ όρου ζωής – ακόμα κι αν ζει μέχρι το τέλος των πίνακες ζωής) αλλά όχι τον επενδυτικό κίνδυνο (η τιμή των μονάδων θα ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη επενδυτική απόδοση ).

Το εισόδημα του Γιώργου θα κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω με την πάροδο του χρόνου με βάση την τιμή μονάδας του επενδυτικού κεφαλαίου τη στιγμή της κάθε πληρωμής. Εάν κατά τη διάρκεια του έτους 1 η τιμή μονάδας αυξήθηκε κατά 6% καθαρά από τις αμοιβές, τότε το συνταξιοδοτικό εισόδημα του George θα είναι τότε 6% υψηλότερο, 25.000 $ στην αρχή του έτους 2.

Σημειώστε ότι στην αρχή, το εισόδημα του George των 23.585 $ ήταν ελαφρώς μικρότερο από το ελάχιστο από ένα ABP (το οποίο είναι 5% x 500.000 $ = 25.000 $). Ωστόσο, οι αναμενόμενες αυξήσεις στο εισόδημα προσόδου που συνδέεται με επενδύσεις με την πάροδο του χρόνου ισοδυναμούν με την αναμενόμενη απόδοση του επενδυτικού του κεφαλαίου. Για ένα ισορροπημένο αμοιβαίο κεφάλαιο, ο George αναλαμβάνει 6% ετησίως (καθαρό από προμήθειες). Εάν η τιμή μονάδας του αυξηθεί κατά 6% ετησίως για 10 χρόνια, τότε το εισόδημά του θα αυξηθεί στα 42.237 $ ετησίως.

Παράδειγμα 2

Ο Τζορτζ αναμένει ότι οι επενδύσεις του θα κερδίζουν 6% ετησίως, αλλά ο πραγματικός στόχος για το βιοτικό του επίπεδο είναι να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό. Δεν χρειάζεται ένα εισόδημα που αυξάνεται κατά 6% κάθε χρόνο.

Αναρωτιέται εάν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η πρόσοδος έτσι ώστε το εισόδημά του να αυξάνεται περισσότερο σύμφωνα με τον ΔΤΚ παρά με τις πλήρεις αποδόσεις της αγοράς.

Ο Γιώργος ρωτά τον πάροχο: «Θα ήσουν πρόθυμος να αυξήσεις το εισόδημά μου αν συμφωνήσω να παραιτηθώ το 3% ετησίως από όλα μελλοντικός επιστρέφει;»

Η πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις μπορεί να τροποποιηθεί για να εξομαλύνει τις αναμενόμενες αυξήσεις κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης. Αυτό γίνεται με την προσκόμιση ορισμένων από τις αναμενόμενες μελλοντικές αποδόσεις της επένδυσης και τη χρήση αυτής για να επιτραπεί υψηλότερο αρχικό εισόδημα κατά την πρώτη έναρξη της προσόδου.

Ένα υψηλότερο αρχικό εισόδημα μπορεί να καταβληθεί στον Γιώργο. Αντί όμως να αυξηθεί σύμφωνα με τις αποδόσεις των επενδυτικών κεφαλαίων, το εισόδημά του θα αυξηθεί κατά τις αποδόσεις της επένδυσης λιγότερο κατά 3% ετησίως.

Ο πάροχος προσόδων μετατρέπει τα αρχικά 500.000 $ σε εισόδημα ετησίως. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσουν το ευθύ προσδόκιμο ζωής του για αυτόν τον υπολογισμό, προσαρμόζουν τον συντελεστή στο 15,2. (το οποίο είναι αναλογιστικά ισοδύναμο με το Παράδειγμα 1 αλλά ενσωματώνει την ετήσια προσαρμογή 3%.

Αυτό δίνει σε ένα έτος εισόδημα 500.000 $ / 15,20 = 32.895 $ ετησίως.

Συμφωνώντας το συνταξιοδοτικό του εισόδημα να αυξάνεται με καθαρές αποδόσεις λιγότερο 3% ετησίως, το εισόδημα του George το πρώτο έτος είναι 9.310 $ υψηλότερο από το παράδειγμα 1.

Εάν το επενδυτικό ταμείο του George όντως κερδίζει 6% ετησίως χωρίς αμοιβές, τότε το συνταξιοδοτικό του εισόδημα θα αυξάνεται κατά 3% ετησίως (= 6% – 3%), το οποίο είναι περισσότερο σύμφωνο με τον πιθανό πληθωρισμό, δηλαδή μπορεί να διατηρήσει τον στόχο ζωής του.

Διάγραμμα 3: Προβλεπόμενα έσοδα από κάθε παράδειγμα (σε σημερινά δολάρια) σε σύγκριση με ένα ABP

Παράγοντες απόφασης

  • Μια ισόβια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις μπορεί να προσφέρει στον George αυτοπεποίθηση να δαπανήσει κατά τη συνταξιοδότησή του – δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από το εισόδημά του.
  • Ωστόσο, το επίπεδο εισοδήματός του αλλάζει με την πάροδο του χρόνου με βάση τις αποδόσεις του επενδυτικού ταμείου.
  • Έχοντας μια τροποποιημένη πρόσοδο, ο George μπορεί να επιτύχει υψηλότερο εισόδημα κατά την έναρξη, το οποίο στη συνέχεια αυξάνεται περισσότερο σύμφωνα με έναν στόχο ΔΤΚ (σε αντίθεση με ένα χαμηλότερο εισόδημα που αυξάνεται με πλήρεις καθαρές αποδόσεις).
  • Η επιλογή μιας πρόσοδος συνδεδεμένης με επενδύσεις με κατάλληλη έκθεση σε αναπτυξιακά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αποτελεσματικού εισοδήματος καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του μελλοντικού πληθωρισμού.
  • Σε αντίθεση με ένα σύστημα συγκέντρωσης από μόνο του (όπως το GSA), οι πληρωμές είναι ασφαλισμένες και επομένως δεν θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια εάν οι προσόδους ζουν περισσότερο από την πρόβλεψη του αναλογιστή. Οι πληρωμές προσόδων κινούνται μόνο με βάση την καθαρή επενδυτική απόδοση. Εξαλείφει τον κίνδυνο να βρίσκεστε σε μια ομάδα που δεν είναι ελκυστική για τα νέα μέλη, π.χ. εάν πλήρωνε πάρα πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία ως εισόδημα τα πρώτα χρόνια σε μέλη που ζουν περισσότερο από το αναμενόμενο.
  • Όπως οι περισσότερες προσόδους, οι προσόδους που συνδέονται με επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν εφάπαξ όφελος σε περίπτωση πρόωρου θανάτου.
  • Είναι δυνατό μια πρόσοδος που συνδέεται με επενδύσεις να προσφέρει επενδυτική επιλογή μέσω μιας διαδικασίας αλλαγής.

Αυτό το άρθρο είναι μόνο μια εισαγωγή. Οι ισόβιες προσόδους που συνδέονται με επενδύσεις ξεκινούν στην Αυστραλία και σύντομα θα γίνουν μέρος του τοπίου των συνταξιοδοτικών. Παρέχουν μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές ισόβιες προσόδους, οι οποίες φαίνονται σε ορισμένους επενδυτές ως χαμηλής αξίας. Παρέχουν επίσης μια εναλλακτική λύση στις συντάξεις που βασίζονται σε λογαριασμούς, οι οποίες φέρουν «φόβο για κατανάλωση» σύμφωνα με το Διάγραμμα 1.

Μια έρευνα έδειξε ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά τη συνταξιοδότηση, π.χ. ο φόβος της εξάντλησης των αποταμιεύσεων στη μετέπειτα ζωή.

Υπάρχουν πολύτιμα κίνητρα δοκιμής πόρων του Centrelink για ροές εισοδήματος καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά προσφέρουν μια άμεση αύξηση στο εισόδημα από τη σύνταξη γήρατος για περισσότερους από 900.000 σημερινούς συνταξιούχους που υπόκεινται σε έλεγχο πόρων.

Υποσημείωση: Τα ποσοστά προσόδου σε αυτό το άρθρο είναι απλοποιημένες απεικονίσεις (για την εισαγωγή βασικών εννοιών) χρησιμοποιώντας τη θνησιμότητα του πληθυσμού. Το πραγματικό ποσοστό εισοδήματος καθορίζεται από τον πάροχο και θα βασίζεται στην αναμενόμενη θνησιμότητα των συνταξιούχων που αγοράζουν αυτό το προϊόν και στις αμοιβές. Στην Ευρώπη, πολλές προσόδους προσφέρουν «ατομική αναδοχή», που σημαίνει ότι κάθε αιτών συμπληρώνει ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας του. Όσοι έχουν υποβαθμισμένη υγεία ενδέχεται να λαμβάνουν αυξημένη ετήσια πρόσοδο.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

[1] Τελική Έκθεση Ανασκόπησης Εισοδημάτων Συνταξιοδότησης, σελίδες 19, 56, 403, 472

CPD: Τα μέλη του Ινστιτούτου Αναλογιστών μπορούν να διεκδικήσουν δύο βαθμούς CPD για κάθε ώρα ανάγνωσης άρθρων στο Actuaries Digital.

Schreibe einen Kommentar