Τα θύματα κακοποίησης του Λάρι Νασάρ σχεδιάζουν να μηνύσουν το FBI για κακή έρευνα

1
Τα θύματα κακοποίησης του Λάρι Νασάρ σχεδιάζουν να μηνύσουν το FBI για κακή έρευνα

Η προτεινόμενη μήνυση κατηγορεί το FBI ότι απέτυχε την απάντησή του στις κατηγορίες εναντίον του Νασάρ, επιτρέποντας ουσιαστικά στον γιατρό να συνεχίσει την κακοποίηση γυναικών και νεαρών κοριτσιών μέχρι το καλοκαίρι του 2015.


Οι δικηγόροι 13 γυναικών και κοριτσιών που κακοποιήθηκαν από τον πρώην γιατρό Γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ, ειδοποίησαν το FBI ότι σκοπεύουν να μηνύσουν την υπηρεσία για κακή διαχείριση μιας πρώιμης έρευνας για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Νασάρ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, τα θύματα του Νασάρ λένε ότι το FBI δεν ανέλαβε ποτέ συγκεκριμένη δράση αφού ειδοποιήθηκαν ότι ο Νασάρ μπορεί να ληστεύει τους ασθενείς του.

«Μας άφησαν στη διάθεση ενός αρπακτικού», είπε η Γκρέις Φρενς, επιζών της κακοποίησης και συνήγορος των δικαιωμάτων των θυμάτων που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι Γάλλοι και άλλοι επιζώντες λένε ότι το FBI είχε λάβει ειδοποίηση έως το 2015 ότι ο Νασάρ ερευνούνταν για εκτεταμένες και συνεχιζόμενες σεξουαλικές επιθέσεις.

Ένα σφυρί. Εικόνα μέσω Wikimedia Commons μέσω Flickr/χρήστης: Brian Turner. (CCA-BY-2.0).

Ωστόσο, το FBI φέρεται να παρέλειψε να ειδοποιήσει άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ενδέχεται να έχουν δικαιοδοσία.

Ούτε, εν προκειμένω, η υπηρεσία παρενέβη για να βάλει τέλος στην κατάχρηση.

Η δικηγόρος Antoinette Frazho είπε ότι το FBI απλώς αγνόησε την αδικοπραγία του Nassar.

«Έκαναν τα στραβά μάτια», είπε ο Frazho, κάτι που «οδήγησε σε αυτό το τέρας να συνεχίσει να επιτίθεται σεξουαλικά γυναίκες και παιδιά για 16 ακόμη μήνες. […] Ήταν απρόσεκτοι, απερίσκεπτοι και βαριά αμελείς».

Το National Public Radio σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον Federal Tort Claims Act, οι ενάγοντες πρέπει να υποβάλλουν διοικητικές καταγγελίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εάν η κυβέρνηση δεν απαντήσει εντός έξι μηνών, τότε οι ενάγοντες μπορούν να προχωρήσουν σε αστικές αγωγές ζητώντας χρηματική και άλλη αποζημίωση.

Ο δικηγόρος Jamie White είπε στο Associated Press ότι είναι ντροπή που το FBI δεν έκανε καμία ενέργεια για να σταματήσει τον Nassar.

«Δεν πρόκειται για υπόθεση που αφορούσε πλαστά χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων ή φορολογικές απάτες», είπε ο White. «Αυτές ήταν οι ισχυρισμοί ενός κατά συρροή βιαστή που ήταν γνωστός στο FBI ως ολυμπιονίκης των ΗΠΑ γιατρός με απεριόριστη πρόσβαση σε νεαρές γυναίκες».

«Ξοδεύουμε τόση πολλή ενέργεια και πόρους για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εμφανιστούν όταν έχουν κακοποιηθεί», είπε ο White. „Έτσι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι ήρθαν στην πιο ισχυρή υπηρεσία επιβολής του νόμου στον κόσμο και απορρίφθηκαν – είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο.“

Ο Γουάιτ σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αδράνεια του FBI βλάπτει τους Αμερικανούς: πράκτορες φέρεται να έλαβαν πληροφορίες πέντε εβδομάδες πριν σκοτωθούν 17 άνθρωποι στη μαζική επίθεση το 2017 στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στο γραφείο του Γραφείου στη Νότια Φλόριντα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε αργότερα να πληρώσει 127,5 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες όσων τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ο French είπε ομοίως ότι οι τελευταίες πράξεις κακοποίησης του Nassar θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν απλώς είχε παρέμβει η υπηρεσία.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει δεχτεί επίθεση μετά το καλοκαίρι του 2015 γιατί το FBI έπρεπε να είχε κάνει τη δουλειά του», είπε ο French. «Το να ξέρω ότι το FBI θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην αποφυγή αυτού του τραύματος με αηδιάζει».

Πηγές

13 θύματα κακοποίησης Nassar ζητούν 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα από το FBI

Η ομάδα επιζώντων του Λάρι Νασάρ ζητά 130 εκατομμύρια δολάρια από το FBI για μια έρευνα που έχει υποστεί μπάζα

Οι επιζώντες της κακοποίησης από τον Λάρι Νασάρ στοχεύουν το FBI για κακή διαχείριση της υπόθεσής τους

Δεκατρείς επιζώντες του Larry Nassar ζητούν 130 εκατομμύρια δολάρια από το FBI για λανθασμένη έρευνα

Schreibe einen Kommentar