«στιγμιαίο» κήπος νερού: δοκιμάστε εποχιακές γούρνες

1
«στιγμιαίο» κήπος νερού: δοκιμάστε εποχιακές γούρνες

μπιγκόνιες έξω

ΝΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ. Απλώς ρωτήστε τα πουλιά, τους βατράχους και τα έντομα – ω, και τους ανθρώπους επισκέπτες επίσης. Είναι ένα μαγικό στοιχείο, που παρέχει τροφή και οπτική γοητεία (και ακουστικό, αν μπορείτε να το κάνετε να κινείται). Μόλις έβγαλα τους απλούστερους, εποχιακούς υδάτινους κήπους μου -δύο μεγάλες, γυάλινες γούρνες που γεμίζω από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, και μετά το απόθεμα- από τη χειμερινή αποθήκευση και παρήγγειλα τα φυτά που χρειάζομαι για να αποκτήσουν την εμφάνιση παραπάνω. Οι λεπτομέρειες (και όχι, τίποτα ανησυχητικό σχετικά με: τα κουνούπια, πραγματικά):

Ναι, κουνούπια: Αυτή είναι η πιο κοινή ερώτηση που μου κάνουν όταν δίνω διάλεξη, όταν οι άνθρωποι βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες, πάνω και κάτω, ανάμεσα στις διαφάνειές μου. «Τι γίνεται με τα κουνούπια;» Μετά από αυτό: „Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το νερό;“

Η δημιουργία ενός «στιγμιαίου» εποχιακού κήπου με νερό – που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται υδραυλικά – απαιτεί απλώς ένα στεγανό σκάφος, νερό και μερικά πλωτά φυτά για να σκιάζουν την επιφάνεια του νερού. Συμπληρώνω το υγρό όσο χρειάζεται κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά δεν το αλλάζω εντελώς.

Τα δοχεία μπορεί να είναι οτιδήποτε συγκρατεί νερό, συμπεριλαμβανομένων των γαλβανισμένων δεξαμενών βοοειδών. Πήλινες γλάστρες με τζάμι τουλάχιστον στην εσωτερική τους επιφάνεια (όπως οι μεγάλες μου γούρνες) και χωρίς τρύπα αποστράγγισης. ή κάποιο άλλο αντικείμενο που βρέθηκε.

Ευθυγραμμίστε πρώτα το δοχείο ή τις γλάστρες (χρησιμοποιήστε το επίπεδο του ξυλουργού), όσο είναι ακόμα άδειο, και τοποθετήστε κάτω ροδέλες, όπως ένα παλιό βότσαλο ή κομμάτια σχιστόλιθου, για προσαρμογή και σταθεροποίηση. Μόλις προσθέσετε νερό, ξεχάστε να μετακινήσετε την κατσαρόλα, αν είναι άφωνη.

βάτραχος στο χείλος της γούρναςΠροτιμώ να τοποθετώ αυτούς τους προσωρινούς υδάτινους κήπους σε ένα μέρος με ηλιοφάνεια, αντί για ηλιοφάνεια, για να συγκρατήσω την ανάπτυξη των φυκιών. Η σκιά που παρέχεται στο νερό από τα πλωτά φυτά όπως Azolla (νεράιδα βρύα) ή Λήμνα (παπάκι) που χρησιμοποιώ βοηθά και σε αυτό (πωλείται ταχυδρομικά από μέρη όπως Waterford Gardens). Εάν ο κήπος σας θα είναι ηλιόλουστος χωρίς πλήρη κάλυψη πράσινου, σκεφτείτε βάφοντας το νερό μαύρο με μια μη τοξική χρωστική ουσία που βοηθά στη σκίαση των φυκιών (και στην απόκρυψη όλων των υποβρύχιων υδραυλικών εξαρτημάτων).

Μπορείτε να προσθέσετε ψάρια αν θέλετε, αλλά δεν το κάνω, γιατί είναι εύκολη λεία για γάτες, ρακούν και άλλα παρόμοια. Τα βατράχια, από πάνω, προστίθενται στη θέση μου. Τα ψάρια ή οι βάτραχοι θα τρώνε προνύμφες κουνουπιών και κουνούπια, και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα έντομα, με τις γλάστρες μου με νερό σε έντονο έμμεσο φως και καλυμμένες με πλωτά φυτά.

Μια αστεία σημείωση: Εάν η γλάστρα γεμίσει κοντά στο χείλος, οι έντονες βροχοπτώσεις θα προκαλέσουν υπερχείλιση—και όχι μόνο του νερού αλλά και των επιπλέοντων φυτών, τα οποία επίσης θα υπερβούν τη θάλασσα. Αν και εξαπλώνονται γρήγορα και κάνουν όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερο όλη την εποχή στο νερό, δεν θέλετε η βελούδινη πράσινη επιφάνεια σας να τρέχει στο μονοπάτι ή στο κοντινό χώμα, όπου τα χιλιάδες μικροσκοπικά φυτά θα ήταν αδύνατο να ανακτηθούν… πιστέψτε με, έχω προσπαθήσει.

Μην γεμίζετε υπερβολικά ή αντ ‚αυτού μην σκεπάζετε την κατσαρόλα ή βάλτε τα πράσινα υλικά σε ένα πιάτο και κρατήστε μέσα σε μεγάλες καταιγίδες.

Schreibe einen Kommentar