Πώς να το κάνετε (και γιατί θα θέλατε να το κάνετε)

0
Πώς να το κάνετε (και γιατί θα θέλατε να το κάνετε)

Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να κομποστοποιήσετε τα υπολείμματα των τροφών σας αν δεν έχετε αυλή, το vermicomposting (ή η κομποστοποίηση σκουληκιών) μπορεί να είναι η απάντηση!

Μετατρέπω τα υπολείμματα κουζίνας σε πλούσιο υγιεινό κομπόστ εδώ και περίπου ένα χρόνο και το λατρεύω. Είναι ιδανικό για κατοικία σε διαμέρισμα ή όταν δεν έχετε γη (που είναι πολλοί από εμάς!).

Τι είναι η Vermicomposting;

Η Vermicomposting (ή η κομποστοποίηση σκουληκιών) είναι ένα σύστημα κομποστοποίησης που χρησιμοποιεί σκουλήκια για να μετατρέψει τα οργανικά απόβλητα σε οργανικό λίπασμα.

Είναι παρόμοιο με την κανονική κομποστοποίηση, εκτός από το ότι ο σωρός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σκουλήκια (αντί για μικρόβια) για να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Τα σκουλήκια τρώνε το οργανικό υλικό και δημιουργούν χυτά σκουληκιών (σκουλήκια) που μπορούν να γονιμοποιήσουν τον κήπο σας.

Γιατί κομποστοποίηση σκουλήκια;

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από την κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια. Πρώτον, η κομποστοποίηση μειώνει τη σπατάλη τροφίμων.

ο Εκτιμήσεις EPA ότι τα απόβλητα τροφίμων είναι περίπου το 22 τοις εκατό από αυτά που πηγαίνουν στις χωματερές.

Η κομποστοποίηση μπορεί να μετατρέψει αυτό το υλικό ξανά σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά. Μειώνει επίσης τον λογαριασμό των σκουπιδιών, που είναι πάντα ωραίο!

Επιπλέον, ένα σύστημα κομποστοποίησης σκουληκιών είναι μια τέλεια λύση για άτομα που δεν έχουν γη.

Είναι επίσης μια καλή επιλογή αν θέλετε να ξεκινήσετε να κομποστοποιείτε το χειμώνα, αλλά δεν θέλετε να φέρετε αποκόμματα έξω (ή δεν θέλετε να περιμένετε να ζεσταθούν αρκετά για να κομποστοποιήσετε!).

Τα σκουλήκια κομποστοποίησης είναι πολύ εύκολο να τα φροντίσετε και παίρνετε πολλά υπέροχα τρόφιμα για τον κήπο ή τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Μυρίζει η κομποστοποίηση σκουληκιών;

Βασικά, όχι. Υπάρχει μόνο μια ήπια γήινη μυρωδιά όταν ανοίγετε τον κάδο, εάν το κάνετε σωστά. Το δικό μου κάθεται στην τραπεζαρία μου ακριβώς δίπλα στο κάθισμά μου και αν μύριζε σίγουρα θα το ήξερα!

Πώς να φτιάξετε έναν κάδο κομποστοποίησης σκουληκιών

Υπάρχουν πολλοί κάδοι σκουληκιών διαθέσιμοι για αγορά μέσω Διαδικτύου ή μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας από πολλά διαφορετικά υλικά. Αλλά μια πλαστική θήκη είναι η πιο εύκολη έκδοση DIY και πολύ φθηνότερη από την αγορά ενός συστήματος σκουληκιών.

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που μιμείται τη φύση, επομένως χρειάζεστε ένα σκοτεινό μέρος με άφθονο αέρα, οργανικά υλικά και νερό.

Θέλετε επίσης να έχετε αποχέτευση για να μην βραχεί πολύ ο κάδος. Δείτε πώς να φτιάξετε ένα βασικό σύστημα κομποστοποίησης σκουληκιών.

Προμήθειες

  • Δύο πλαστικοί κάδοι (18 γαλόνια) με καπάκι
  • Τρυπήστε με μύτη ⅛-¼ ίντσας

Οδηγίες

  1. Ανοίξτε τρύπες στο κάτω μέρος του δοχείου. Μερικοί άνθρωποι λένε να ανοίξετε τρύπες όχι μεγαλύτερες από ⅛-¼ ίντσας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλετε τα σκουλήκια να ξεφύγουν από τις τρύπες. (Ωστόσο, αν το περιβάλλον σας είναι φιλόξενο, δεν θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, οπότε ίσως να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό).
  2. Τοποθετήστε κάτι (όπως τούβλα ή πέτρες) στο κάτω μέρος του μη τρυπημένου δοχείου πριν προσθέσετε το δοχείο που έχει τρύπες (και που θα φιλοξενήσει τα σκουλήκια. Αυτό ανασηκώνει το δοχείο σκουληκιών (για αποστράγγιση και αερισμό). Στη συνέχεια τοποθετήστε το άλλο δοχείο μέσα .
  3. Ανοίξτε τρύπες και στο καπάκι του κάδου (δεν θα χρειαστείτε το δεύτερο καπάκι).

Αυτό είναι για την κατασκευή του κάδου κομποστοποίησης σκουληκιών. Τώρα πρέπει να ξέρετε πώς να το γεμίσετε με σκουλήκια.

Πώς να ξεκινήσετε τον κάδο κομποστοποίησης με σκουλήκια

Τώρα που φτιάχτηκε ο κάδος σας, πρέπει να προσθέσετε τα σκουλήκια και τα υπολείμματα της κουζίνας σας. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό:

Προσθήκη κλινοσκεπασμάτων

Τα κλινοσκεπάσματα είναι και τροφή και «σπίτι» για τα σκουλήκια. Σκεφτείτε το σαν το καφέ υλικό που θα προσθέσατε σε έναν υπαίθριο σωρό κομπόστ.

Ξεκινήστε γεμίζοντας τον κάδο με σκουλήκια περίπου ½ γεμάτο με υλικό κλινοσκεπασμάτων. Χρησιμοποιώ ένα μείγμα από κοκοφοίνικα καρύδας και τριμμένο χαρτί.

Η κοκοφοίνικα καρύδας κρατάει πολύ καλά στο νερό, ενώ το χαρτί δεν κρατάει καθόλου. Αυτός είναι ένας καλός συνδυασμός, ώστε ο κάδος σας να μην είναι πολύ υγρός ή να στεγνώσει.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ξερά φύλλα, άχυρο ή άλλα καφέ υλικά κομποστοποίησης.

Προσθέστε κλινοσκεπάσματα όσο χρειάζεται για να ισορροπήσετε τα υπολείμματα της κουζίνας (περίπου 2:1 αναλογία). Καλύπτετε πάντα τα υπολείμματα της κουζίνας με κλινοσκεπάσματα για να αποφύγετε τις μύγες των φρούτων και τις μυρωδιές.

Προσθέστε φαγητό και νερό

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά τον κάδο σας, είναι καλή ιδέα να προσθέσετε μερικά αποκόμματα στον κάδο λίγες μέρες πριν προσθέσετε τα σκουλήκια.

Τα σκουλήκια μπορούν να καταναλώνουν το μισό βάρος τους σε υπολείμματα κουζίνας κάθε μέρα. Συνήθως θα ξεκινήσετε με ένα κιλό σκουλήκια, οπότε προσθέστε περίπου 3,5 κιλά υπολείμματα τροφής κάθε εβδομάδα.

Τα σκουλήκια δεν τους αρέσει να ενοχλούνται, επομένως είναι καλύτερο να προσθέτετε αποκόμματα κάθε εβδομάδα.

Σημειώστε πού προσθέτετε αποκόμματα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτί ως χάρτη ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος μαρκαδόρου στον κάδο). Προσθέστε αποκόμματα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάθε εβδομάδα.

Όταν κάνετε τον κύκλο σας, δεν θα πρέπει να δείτε καθόλου υπολείμματα κουζίνας στο πρώτο σημείο. Εάν το κάνετε, περιμένετε μέχρι να εξαφανιστούν πριν προσθέσετε περισσότερα.

Ένας κάδος είναι καλός για απορρίμματα κουζίνας 1-2 ατόμων.

Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό για να διατηρήσετε τον κάδο υγρό σαν σφουγγάρι. Τα υπολείμματα τροφών μπορεί να έχουν πολλή υγρασία, επομένως μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το μπουκάλι ψεκασμού.

Εάν υπερβείτε το νερό, προσθέστε περισσότερο τριμμένο χαρτί ή άλλο υλικό κλινοστρωμνής.

Προσθήκη Worms

Μόλις ρυθμίσετε τον κάδο, μπορείτε να προσθέσετε τα σκουλήκια σας (θα πρέπει να προσθέσετε τα σκουλήκια σας το συντομότερο δυνατό μόλις φτάσουν στο ταχυδρομείο).

Τα κόκκινα τρεμάμενα δεν τους αρέσει το φως, επομένως θα πρέπει να τρυπώσουν πολύ γρήγορα. Ορισμένες πηγές συνιστούν να ανάβετε ένα φως στην κορυφή του κάδου για να ενθαρρύνετε το τρύπημα, αλλά δεν ξέρω ότι είναι απαραίτητο.

Τα σκουλήκια μου φαίνονταν αρκετά ικανοποιημένα με το μείγμα κοκοφοίνικα και χαρτιού.

Αλλά αν έχετε μόνο τεμαχισμένο χαρτί για κλινοσκεπάσματα, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε το φως για να μην ξεφύγουν τα σκουλήκια.

Τα καλύτερα σκουλήκια για κομποστοποίηση

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκουλήκι ανακαλύψετε στον κήπο. Τα σκουλήκια κομποστοποίησης διαφέρουν από τα γαιοσκώληκες. Τα καλύτερα σκουλήκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κομποστοποίηση είναι τα red wigglers. Πήρα τα κόκκινα wiggler μου από το Uncle Jim’s Worm Farm.

Πόσο καιρό χρειάζονται τα σκουλήκια για να κομποστοποιηθούν;

Χρειάζονται περίπου 2-3 ​​μήνες για να γεμίσει ο κάδος μου με λίπασμα (και πρέπει να αδειάσει). Τα σκουλήκια λειτουργούν γρήγορα και μπορούν να μετατρέψουν τα υπολείμματα κουζίνας σε λίπασμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Τρόπος συγκομιδής κομπόστ

Η συγκομιδή του κομπόστ είναι αρκετά απλή. Μετά από περίπου 3 μήνες θα πρέπει να έχετε κυρίως κομποστοποιημένα υλικά. Αυτό που έκανα ήταν ότι άρχισα να προσθέτω αποκόμματα μόνο στη μία πλευρά. Μετά έβγαλα από την άλλη πλευρά.

Έπειτα άρχισα να προσθέτω αποκόμματα σε αυτήν ακριβώς την πλευρά για να μπορέσω να αφαιρέσω την πρώτη πλευρά.

Θέλετε να είστε προσεκτικοί για να μην αφαιρέσετε σκουλήκια, αλλά από την εμπειρία μου, σχεδόν όλα μεταφέρθηκαν στην άλλη πλευρά. Δείτε το βίντεο για οδηγίες:

συμπέρασμα

Είμαι απίστευτα χαρούμενος που αποφάσισα να δοκιμάσω τη βερμικομποστοποίηση. Νιώθω καλά που μπορώ να συνεχίσω να κομποστοποιώ τα υπολείμματα φαγητού (αντί να τα πετάω στα σκουπίδια) όσο μένω σε διαμέρισμα.

Πιθανότατα θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το vermicomposting ακόμη και όταν έχω έναν υπαίθριο σωρό κομποστοποίησης, καθώς είναι ένας γρήγορος τρόπος να μετατρέψω τα υπολείμματα κουζίνας σε πλούσιο λίπασμα για τον κήπο (ή τον εσωτερικό κήπο).

Τι γίνεται με εσάς; Έχετε σκεφτεί ποτέ ένα σύστημα κομποστοποίησης σκουληκιών;

Schreibe einen Kommentar