Πώς να συλλέξετε φασκόμηλο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό + Συμβουλές καλλιέργειας

0

Ένας κήπος με βότανα γεμάτο με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου είναι ένα από τα πιο ικανοποιητικά πράγματα που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Τίποτα δεν ξεπερνά το φρέσκο ​​φασκόμηλο κατευθείαν από τον κήπο, και αν μπορείτε να καλλιεργήσετε αρκετά για να στεγνώσετε λίγο για το χειμώνα, τότε ακόμα καλύτερα! Το φασκόμηλο μπορεί να καλλιεργηθεί στον πιο μικροσκοπικό κήπο της πίσω αυλής ή ακόμα και στο περβάζι της κουζίνας σας.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν φτάσαμε στο νέο μας σπίτι ήταν να δημιουργήσω ένα κρεβάτι με βότανα δίπλα στην πόρτα της κουζίνας. Είχαμε την τύχη να μας δώσουν ανταλλακτικά φυτά και μοσχεύματα από άλλους ένθερμους κηπουρούς, και πολλά άλλα βότανα είναι εύκολο να αναπτυχθούν από σπόρους.

Λοιπόν, ποια είναι η γοητεία με τα βότανα; Πολύ απλά, όλα είναι θέμα γεύσης! Τα φρέσκα βότανα δίνουν μια εντελώς νέα διάσταση στη μαγειρική σας! Προσθέτουν μια εντελώς νέα αίσθηση γεύσης στα πιο βασικά πιάτα. Και όταν πρόκειται για τον κόσμο των βοτάνων, το υπέροχο φυτό φασκόμηλο πρέπει σίγουρα να είναι βασιλιάς! (Ή βασίλισσα!)

Πώς να μαζέψετε φασκόμηλο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό

Ο ευκολότερος τρόπος για να συλλέξετε φασκόμηλο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό είναι να διαλέξτε τον αριθμό των φύλλων που χρειάζεστε. Το κλάδεμα ενός περιορισμένου αριθμού φύλλων θα αφήσει τους ξυλώδεις μίσχους ανέπαφους και τα νέα φύλλα θα αναπτυχθούν γρήγορα.

Το Outdoor Happens υποστηρίζεται από αναγνώστες. Όταν αγοράζετε μέσω συνδέσμων στον ιστότοπό μας, ενδέχεται να κερδίσουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα

Εάν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα ή θέλετε να μαζέψετε φασκόμηλο για ξήρανση, θα χρειαστεί να κόψετε μερικά από τα στελέχη. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε μακρύτερα στελέχη και κόψτε ένα μήκος περίπου Μήκος 6″. Αλλά μην τα κόψετε όλα – φύγετε τουλάχιστον το ένα τρίτο των μίσχων στο φυτό άθικτο για να μπορέσει να ανακάμψει.

Οι περιοχές όπου έχετε κόψει τα στελέχη θα μεγαλώσουν νέους πλαϊνούς βλαστούςοπότε αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική αν θέλετε να ενθαρρύνετε το φυτό σας φασκόμηλο να γίνει θαμνώδης. Το τσίμπημα των αναπτυσσόμενων άκρων των νέων βλαστών θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν το φυτό σας φασκόμηλο είναι μεγάλο και κατάφυτο, μπορείτε κλαδεύω μερικοί από τους ξυλώδεις μίσχους βγαίνουν όταν μαζεύετε το φασκόμηλό σας. Διαλέξτε όλα εκτός από τα δύο πάνω φύλλα για το μαγείρεμα και μετά κολλήστε το κομμάτι σας σε μια κατσαρόλα κοπρόχωμα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το στέλεχος σας θα πρέπει να έχει ριζώσει. Και θα έχετε ένα ολόκληρο νέο φυτό φασκόμηλου!

Σχετικά με το Sage [Salvia officinalis]

φύλλα φασκόμηλου
Φρεσκοκομμένα φύλλα φασκόμηλου.

Το φασκόμηλο είναι ένα αειθαλές ποώδες πολυετές φυτό. Το φυτό φασκόμηλο μοιάζει με θάμνο και θα μεγαλώσει 24 ίντσες ύψος και εξαπλωθεί. Αυτό το φυτό διατηρεί τα φύλλα του όλο το χρόνο, αν και η κύρια περίοδος ανάπτυξης είναι τους θερμότερους μήνες.

Οι μίσχοι του φασκόμηλου είναι χοντροί και ξυλώδεις, ο καθένας υποστηρίζει πολλά αρωματικά φύλλα. Αυτά τα ξυλώδη στελέχη μυρίζουν απίστευτα όταν προστίθενται σε μπάρμπεκιου! Προσπαθήστε λοιπόν να μην τα πετάξετε όταν τρυγάτε το φασκόμηλό σας!

Τα φύλλα του φυτού φασκόμηλου είναι το μέρος που χρησιμοποιούμε για γαστρονομικούς σκοπούς. Είναι οβάλ, με ελαφρώς θολή εμφάνιση. Τα φύλλα του φυτού φασκόμηλου έχουν χαρακτηριστικό γκριζοπράσινο χρώμα και σκληρή υφή.

Είναι το άρωμα και η γεύση του φασκόμηλου που ξεχωρίζει. Μόλις μυρίσετε φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, θα ήταν αδύνατο να τα μπερδέψετε με οτιδήποτε άλλο!

Η γεύση του φασκόμηλου είναι πλούσιος και γήινος και ταιριάζει καλά με αλμυρές γεύσεις όπως το κόκκινο κρέας και τα λαχανικά με ρίζα. Αποτελεί την τέλεια προσθήκη σε ένα χειμωνιάτικο μπορεί ψητό – Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι τα λουκάνικα, οι πατάτες, τα baby beets και το χειμωνιάτικο squash!

Διαβάστε περισσότερα – Πώς να μαζέψετε το λάχανο και να το συνεχίσετε να μεγαλώνει! Οι κορυφαίες συμβουλές μας!

Πώς να καλλιεργήσετε το φασκόμηλο

συγκομιδή άγριου φασκόμηλου στα χέρια
Η συγκομιδή του φασκόμηλου σας είναι πιο απλή από άλλα βότανα! Μπορείτε να συλλέξετε μίσχους και φύλλα όποτε το επιλέξετε – πριν ή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Σας συνιστούμε να μαζέψετε πολλούς μίσχους φασκόμηλου ταυτόχρονα, ώστε να μπορείτε να στεγνώσετε τα φύλλα και στη συνέχεια να τα απολαύσετε στα πιάτα με κοτόπουλο, χοιρινό και ζυμαρικά!

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα τα πιο εύκολα βότανα στην καλλιέργεια και είναι σχετικά άφθαρτος. Όπως πηγαίνουν τα βότανα, είναι λίγο πολύ τέλειο για τον αρχάριο κηπουρό!

Αυτό το ανθεκτικό βότανο είναι επίσης ανεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ξηρασία και παγετούς.

Υπάρχουν πολύ λίγα παράσιτα κήπου που επιτίθενται στο φασκόμηλο και θα προσελκύσουν πολλούς ωφέλιμους επικονιαστές στον κήπο σας. Πιστεύουμε επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση εντόμων όπως τα κουνούπια. Δώρο!

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσετε το φασκόμηλο είναι να παραλάβετε ένα φυτό από το τοπικό κατάστημα ή την αγορά σας. Η πρώτη σας απόκτηση φυτού φασκόμηλου είναι ίσως το μόνο φυτό φασκόμηλου που θα χρειαστεί να αγοράσετε, επομένως είναι μια αξιόλογη επένδυση!

Το φασκόμηλο είναι επίσης εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν το φυτό είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Αν θέλετε ένα φορτηγό με φυτά φασκόμηλου; Τότε η καλλιέργεια από σπόρους είναι η πιο οικονομική μέθοδος. Σπέρνω και φέτος σπόρους φασκόμηλου! Θέλω να φυτέψω έναν φράχτη από φασκόμηλο γύρω από τον εξωτερικό χώρο της κουζίνας μας. Ας ελπίσουμε ότι θα κρατήσει μακριά τα έντομα που δαγκώνουν!

Εάν έχετε ένα μεγάλο φυτό φασκόμηλου, ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερα φυτά είναι να πάρετε μοσχεύματα. Οι περισσότεροι κηπουροί είναι πρόθυμοι να χαρίσουν ξυλώδη μοσχεύματα βοτάνων όπως φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Αυτά τα φυτά θα ριζώσουν εύκολα ως μοσχεύματα, τέλεια αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ αυτή την τεχνική!

φασκόμηλο στέγνωμα σε καλάθι
Μόλις συγκομιστεί, το στέγνωμα του φασκόμηλου είναι εύκολο! Πετάω το δικό μου σε ένα καλάθι και το ρίχνω πάνω από ένα στεγνό δρύινο τραπέζι. Μπορείτε επίσης να τα πετάξετε στο ντουλάπι σας – είτε σε στεγνή σανίδα – είτε να κρεμάσετε. Οποιαδήποτε ξηρή τοποθεσία ή κελάρι λειτουργεί όμορφα. Το φασκόμηλο μυρίζει επίσης παραδεισένια – και φαίνεται ειδυλλιακό ακουμπώντας στον πάγκο του ντουλαπιού σας. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύστε το φασκόμηλό σας στην κατάψυξη μετά την ξήρανση.

Πώς ξέρετε πότε το φασκόμηλο είναι έτοιμο για συγκομιδή;

βότανο κήπο και φασκόμηλο για μαγείρεμα
Συμβουλεύουμε τη συγκομιδή πριν ανθίσει το φασκόμηλό σου για την καλύτερη γεύση. Αλλά, μερικοί λένε ότι η συγκομιδή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Επίσης, να θυμάστε ότι τα φυτά φασκόμηλου μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια! Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια – τα φυτά φασκόμηλου παίρνουν τρομερά ξυλώδης. Απολαύστε τα φυτά σας φασκόμηλου όσο είναι τρυφερά!

Κατά τη συγκομιδή φασκόμηλου, είναι τα φύλλα που ψάχνουμε – αυτό είναι το καλό. Λοιπόν, αν μπορείτε να δείτε μερικά φύλλα στο φασκόμηλό σας, είναι έτοιμο για συγκομιδή;

Αν το φασκόμηλό σας έχει μόνο λίγα φύλλα, είναι δεν είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Ο στόχος είναι να μπορείτε να πάρετε όσα φύλλα χρειάζεστε χωρίς να απογυμνώσετε τον θάμνο. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι ο θάμνος του φασκόμηλου σας μεγαλώνει καλά και έχει άφθονα φύλλα πριν ξεκινήσετε τη συγκομιδή.

Εάν καλλιεργείτε φασκόμηλο από σπόρους, θα χρειαστεί σχεδόν τρεις μήνες πριν προλάβετε να μαζέψετε μερικά φύλλα. Ωστόσο, θα μπορείτε να πάρετε μόνο λίγα τη φορά! Διαφορετικά, θα αποδυναμώσετε το φυτό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το φασκόμηλο που έχει αναπτυχθεί από σπόρους για περίπου ένας χρόνος πριν ξεκινήσετε τη συγκομιδή. Αν του δώσετε χρόνο να αναπτυχθεί, θα έχετε έναν υγιή, εύρωστο θάμνο που θα σας προμηθεύει με φρέσκο ​​φασκόμηλο για πολλά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα – Συγκομιδή μαϊντανού χωρίς να σκοτώσει το φυτό! Δείτε πώς!

Καλύτεροι σπόροι φασκόμηλου για DIY καλλιέργεια στο σπίτι

Αγαπάμε το φασκόμηλο ως το μυστικό μας συστατικό για φρέσκες σπιτικές σούπες και πιάτα ζυμαρικών.

Το φασκόμηλο έχει επίσης εξαιρετική γεύση με ψητά ή αλλαντικά – και είναι επίσης εξαιρετικό σε συνταγές λαχανικών.

Το καλύτερο μέρος είναι ότι το φασκόμηλο καλλιεργείται σχετικά εύκολα – ακόμη και για νέους οικοδεσπότες και κηπουρούς με βότανα.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιους σπόρους φασκόμηλου να δοκιμάσετε να σπείρετε πρώτα; Αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές μας.

 1. Πλατύφυλλοι σπόροι βοτάνου φασκόμηλου | Ανάγκες για σπόρους


 2. Πλατύφυλλοι σπόροι βοτάνου φασκόμηλου | Ανάγκες για σπόρους

  Το πλατύφυλλο φασκόμηλο παράγει τεράστια πράσινα φύλλα που νιώθουν τρυφερά. Αναπτύσσονται εντυπωσιακά μωβ πολυετή λουλούδια – και βαθιά ριζικά συστήματα. Το πλατύφυλλο φασκόμηλο είναι επίσης μια γιορτή για τα μάτια και την κοιλιά σας. Και για τους ωφέλιμους επικονιαστές! Σπέρτε τα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους – σε κήπους ή δοχεία. Είναι ένα εύκαμπτο βότανο αλλά προτιμά τον ήλιο και τις θερμοκρασίες 60 μοίρες προς την 70 μοίρες Θερμόμετρο Φαρενάιτ. Αναμένετε βλάστηση μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη σπορά.

  Λάβετε περισσότερες πληροφορίες

  Μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια εάν κάνετε μια αγορά, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

  30/05/2022 04:16 π.μ. |

 3. Σπόροι φασκόμηλου Herloom | Βασικά στοιχεία για τους κηπουρούς


 4. Σπόροι φασκόμηλου Herloom | Βασικά στοιχεία για τους κηπουρούς

  Αυτοί οι κειμήλιο σπόροι φασκόμηλου δεν είναι ΓΤΟ και προέρχονται από τις ΗΠΑ. Αναμένετε ότι αυτοί οι σπόροι θα βλαστήσουν μέσα σε τρεις εβδομάδες και στο ωριμάζουν σε 75 ημέρες. Βλαστώστε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους πρόχειρα δέκα εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό σας. Δώστε τα φυτά δύο πόδια χώρου μεταξύ των φυτεύσεων. Αυτά τα φυτά φασκόμηλου προτιμούν το πλήρες φως του ήλιου! Η συγκομιδή φασκόμηλου είναι νόστιμη και ιδανική για καρύκευμα με γαλοπούλα, σολομό, κοτόπουλο, φασόλια, σκουός, σούπες και άλλα λαχανικά ή πιάτα με κρέας.

  Λάβετε περισσότερες πληροφορίες

  Μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια εάν κάνετε μια αγορά, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

  30/05/2022 04:35 π.μ. |

 5. Σπόροι Sapphire Blue Sage | Ανάγκες για σπόρους


 6. Σπόροι Sapphire Blue Sage | Ανάγκες για σπόρους

  Οι σπόροι του μπλε φασκόμηλου από ζαφείρι είναι τέλειοι αν θέλετε έναν όμορφο κήπο με λουλούδια με πολλά ζωντανό βαθύ μπλε ανθισμένα βότανα. Αναμένετε πολλά μέλισσες, κολίβρια, πεταλούδες και βομβίλους. Φτάνει σε ύψος ένα έως δύο πόδια. Τα λουλούδια ανθίζουν και ομορφαίνουν τον κήπο σας μέχρι να τα σκοτώσει ο πρώτος παγετός. Ακόμα κι αν ο παγετός σκοτώσει τα φυτά σας, είναι εύκολο να δημιουργηθούν την επόμενη χρονιά. Το φασκόμηλο από ζαφείρι μπορεί επίσης αυτοσπορά – ώστε να μπορείτε να μαζέψετε σπόρους αν θέλετε.

  Λάβετε περισσότερες πληροφορίες

  Μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια εάν κάνετε μια αγορά, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

  30/05/2022 03:58 π.μ. |

 7. Σπόροι Φασκόμηλου | Σπόροι Ευλογίας της Γαίας


 8. Σπόροι Φασκόμηλου | Σπόροι Ευλογίας της Γαίας

  Αυτοί οι σπόροι φασκόμηλου από το Gaea’s Blessing είναι εξαιρετικοί για νέους κηπουρούς και συνοδεύονται από μερικά μπόνους. Παίρνετε μια τσάντα με φερμουάρ με ετικέτα αποθηκεύστε τυχόν αχρησιμοποίητους σπόρους για την επόμενη σεζόν. (Προτιμώ να συντηρώ τους σπόρους μου σε βάζα – αλλά η τσάντα με φερμουάρ είναι μια ωραία πινελιά.) Παίρνετε επίσης τους συμβουλές ανάπτυξης για να ξεκινήσετε τους σπόρους του φασκόμηλου σας χωρίς φασαρία.

  Λάβετε περισσότερες πληροφορίες

  Μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια εάν κάνετε μια αγορά, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

  30/05/2022 03:07 πμ |

συμπέρασμα

φρεσκοκομμένο ανάχωμα φασκόμηλου σε ξύλινο τραπέζι
Το συγκομισμένο και αποξηραμένο φασκόμηλο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για μουντζούρες μπαστούνια, αιθέρια έλαια και διακόσμηση κουζίνας. Αλλά – το φασκόμηλο αξίζει περισσότερα εύσημα από ένα απλό άρωμα ή συστατικό θυμιάματος. Είναι επίσης ένα λαχταριστό γαστρονομικό βότανο ιδανικό για ψητές γαλοπούλες, κίτρινη κολοκύθακαι ακόμα νιόκι!

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα κορυφαία βότανα που προτείνουμε για νέους κηπουρούς – ειδικά αν δεν είστε σίγουροι από πού αλλού να ξεκινήσετε.

Το φασκόμηλο είναι εύχρηστο στην καλλιέργεια και εύκολο στη συγκομιδή, ενώ έχει επίσης νόστιμη γεύση σε σούπες και ζυμαρικά.

Η συγκομιδή του φασκόμηλου είναι επίσης εύκολη – και έχετε επιλογές! Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι κηπουροί προτιμούν να μαζεύουν το φασκόμηλό τους πριν ανθίσει. Αλλά – μια μικρή (αλλά σταθερή) ομάδα οικοδεσποτών προτιμά τη συγκομιδή φασκόμηλου ενώ ανθίζει! Τα αποτελέσματά σας μπορεί να διαφέρουν.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη συγκομιδή φασκόμηλου – μοιραστείτε τις στα σχόλια.

Και, αν έχετε κάποιες νόστιμες συνταγές με φασκόμηλο; Θα θέλαμε να τους ακούσουμε!

Ευχαριστώ και πάλι για την ανάγνωση!

Καλή σου μέρα!

Διαβάστε περισσότερα – Πώς να μαζέψετε σχοινόπρασο χωρίς να σκοτώσετε το φυτό; Διαβάστε τον Οδηγό Συγκομιδής!

Schreibe einen Kommentar