Πώς να παρέχετε την κατάλληλη θεραπεία για τον αλκοολισμό

Πώς να παρέχετε την κατάλληλη θεραπεία για τον αλκοολισμό

Dezember 5, 2022 0 Von admin

Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια, δυνητικά θανατηφόρα ιατρική κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας εθισμός στο αλκοόλ γίνεται μέσω αποτοξίνωσης, ιατρικής θεραπείας και θεραπείας. Ένα άτομο με εξάρτηση από το αλκοόλ χρειάζεται βοήθεια για να σταματήσει να πίνει. Τα άτομα που εξαρτώνται από το αλκοόλ χρειάζονται ιατρική περίθαλψη για να τα βοηθήσουν να γίνουν νηφάλια και να παραμείνουν έτσι. Μερικοί συνήθεις τύποι θεραπείας περιλαμβάνουν:

1. Συνεχής υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται συχνά στο είδος της υποστήριξης που είναι διαθέσιμη μετά την έξοδο από τη θεραπεία. Οι αλκοολικοί χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν για να νικήσουν τον εθισμό τους — και μέρος αυτής της βοήθειας θα προέλθει από μέλη της οικογένειας που καταλαβαίνουν τι περνούν. Χρειάζονται ανθρώπους γύρω τους που θα υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους για νηφαλιότητα και θα είναι δίπλα τους όταν ξεφεύγουν από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει σοβαρό πρόβλημα με το ποτό και αρνηθεί τη θεραπεία ή προσπαθήσει επανειλημμένα αλλά αποτυγχάνει να σταματήσει μόνος του, χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να αναρρώσει πλήρως από τον αλκοολισμό.

2. Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ομοτίμων

Ο αλκοολισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν είναι μια απλή διαδικασία. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας και να παρακολουθήσετε συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών. Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας μαθαίνοντας για τον αλκοολισμό και πώς επηρεάζει το σώμα σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης συνομηλίκων ή να παρακολουθήσετε συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών. Αυτά προσφέρουν ηθική υποστήριξη και πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την εξάρτηση από το αλκοόλ. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA) συνιστά ότι τα άτομα με αλκοολισμό θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από ένα πρόγραμμα θεραπείας ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που έχει εμπειρία στη θεραπεία του αλκοολισμού όταν έχουν συνεχές πρότυπο υποτροπής μετά από περιόδους όπου απέχουν από το ποτό για αρκετούς μήνες ή χρόνια.

3. φαρμακευτική αγωγή

Φαρμακευτική θεραπεία με αλκοόλ βοηθά στη μείωση της λαχτάρας και εμποδίζει τις ευχάριστες επιδράσεις του αλκοόλ. Αλλά δεν θεραπεύουν τον αλκοολισμό.

Ναλτρεξόνη (Revia) — Αυτό το φάρμακο δρα αναστέλλοντας τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο, μειώνοντας την επιθυμία για αλκοόλ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τόσο της εξάρτησης από το αλκοόλ όσο και του εθισμού στο αλκοόλ. Η ναλτρεξόνη πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας που περιλαμβάνει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Acamprosate (Campral) – Το Acamprosate βοηθά στη μείωση της λαχτάρας για αλκοόλ αυξάνοντας τα επίπεδα γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός χημικού αγγελιοφόρου στον εγκέφαλο που δρα ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής. Λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για έως και έξι μήνες ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας που περιλαμβάνει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Disulfiram (Antabuse) – Η δισουλφιράμη μπλοκάρει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό του αλκοόλ, προκαλώντας σοβαρή ναυτία, έμετο, αίσθημα παλμών, πονοκέφαλο και έξαψη όταν καταναλώνεται αλκοόλ κατά τη λήψη δισουλφιράμης.

4. Συμβουλευτική

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει εβδομαδιαίες συναντήσεις με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που σας βοηθά να θέσετε στόχους και να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε έντονες παρορμήσεις για ποτό. Ο σύμβουλός σας θα συνεργαστεί επίσης μαζί σας για την ανάπτυξη στρατηγικών για την αποφυγή καταστάσεων υψηλού κινδύνου όπου μπορεί να εμφανιστεί η κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι η σύζυγός σας εκνευρίζεται όταν πίνετε, ο σύμβουλός σας μπορεί να προτείνει να μείνετε μακριά από το σπίτι κατά τις ευχάριστες ώρες, ώστε να μην πιέζεται από την επιθυμία σας να πιείτε όταν είναι μόνη με τα παιδιά. Οι συμβουλευτικές συνεδρίες βοηθούν επίσης στη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης ανάμεσα σε εσάς και σε άλλα άτομα που βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης που καταλαβαίνουν πώς είναι να έχεις πρόβλημα εθισμού.

5. Αλλαγές τρόπου ζωής

Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να πίνετε ή να πίνετε λιγότερο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε Ανώνυμους Αλκοολικούς ή σε άλλη ομάδα υποστήριξης, παρακολούθηση συνεδριών παροχής συμβουλών μόνοι σας ή με την οικογένειά σας ή τακτικά ραντεβού με γιατρούς, θεραπευτές ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που ειδικεύονται στη θεραπεία προβλημάτων εθισμού και ψυχικής υγείας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν την αποφυγή ατόμων ή τοποθεσιών που προκαλούν πόθο για αλκοόλ ή ναρκωτικά.

6. Μακροχρόνια οικιακή θεραπεία

Άτομα που έχουν σοβαρό αλκοολισμό μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε μακροχρόνια θεραπεία κατ‘ οίκον. Αυτός ο τύπος θεραπείας απευθύνεται σε άτομα που δεν μπορούν να σταματήσουν να πίνουν μόνοι τους και χρειάζονται ένα δομημένο, εποπτευόμενο περιβάλλον που θα τους βοηθήσει να μάθουν πώς να επιτύχουν νηφαλιότητα. Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει σε περιβάλλον εσωτερικού ή εξωτερικού ιατρείου. Τα προγράμματα ενδονοσοκομειακών ασθενών παρέχουν στους ασθενείς φροντίδα και επίβλεψη 24/7, ενώ τα προγράμματα εξωτερικών ασθενών προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες αλλά ακολουθούν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα.

Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού είναι με έναν συνδυασμό θεραπειών που αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα ζητήματα. Ο αλκοολισμός δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται και δεν θα πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως υποκείμενο ευφροσύνης από όσους πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Το πρώτο βήμα για να γίνετε καλύτεροι είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημά σας και να επισκεφτείτε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία για βοήθεια.