Πώς να μαζέψετε βότανα για ξήρανση (και πώς να τα στεγνώσετε)

0
Πώς να μαζέψετε βότανα για ξήρανση (και πώς να τα στεγνώσετε)

Όπως ίσως γνωρίζετε, προτιμώ να καλλιεργώ τα βότανά μου όποτε είναι δυνατόν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βότανα που καλλιεργούνται στο σπίτι είναι πιο φρέσκα και πιο ισχυρά από αυτά που πρέπει να αποσταλούν από όλη τη χώρα.

Εάν αγαπάτε επίσης να καλλιεργείτε τα δικά σας βότανα, πιθανότατα πρέπει να ξέρετε πώς να συλλέγετε βότανα για ξήρανση και θα σας πω πώς!

Γιατί αγαπώ τα βότανα

Ενώ πάντα επικεντρώνομαι σε μια υγιεινή διατροφή πριν πάω σε βότανα για παθήσεις στο σπίτι, λατρεύω τα φαρμακευτικά μου βότανα!

Τα βότανα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλές ιδιότητες που τα καθιστούν χρήσιμα για καθημερινά προβλήματα υγείας.

Δείτε τα οφέλη δύο από τα αγαπημένα μου βότανα:

Επίσης, τα βότανα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην κουζίνα του σπιτιού.

Είτε πρόκειται για ένα μπαχαρικό σε ένα βαρετό πιάτο είτε για προσθήκη ποικιλίας στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα βότανα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα που πρέπει να έχω πάντα στο ντουλάπι.

Πότε να μαζέψετε τα βότανα σας

Τα βότανα πρέπει να συλλέγονται όταν τα έλαια που περιέχουν (το μέρος που δίνει στα βότανα τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες καθώς και τη γεύση και το άρωμα) βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στο φυτό.

Είναι καλύτερο να μαζεύετε τα βότανα το πρωί αφού εξατμιστεί η δροσιά αλλά πριν ζεσταθεί πολύ. Ωστόσο, μπορείτε να τρυγήσετε και το σούρουπο αν χρειαστεί.

Φύλλωμα

Συγκομίστε τα φυλλώδη βότανα όταν έχουν ύψος τουλάχιστον 6 ίντσες αλλά πριν αρχίσουν να ανθίζουν. Για να παρατείνετε τη συγκομιδή, κόψτε τα λουλούδια πριν ανθίσουν.

Λουλούδια

Συγκομίστε λουλούδια όταν το φυτό έχει αρχίσει να ανθίζει αλλά πριν ανοίξουν πλήρως.

Σπόροι

Συγκομίστε τους σπόρους αφού στεγνώσουν, θρυμματιστούν και γίνουν καφέ.

Πώς να μαζέψετε βότανα για ξήρανση (ή να χρησιμοποιήσετε φρέσκα)

Ο καλύτερος τρόπος για να μαζέψετε τα βότανά σας είναι να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα ⅓. Κατά τη συγκομιδή βοτάνων, μην παίρνετε ποτέ περισσότερο από το ⅓ του φυτού κατά τη συγκομιδή.

Για ορισμένα ετήσια βότανα, μπορείτε να πάρετε περισσότερα (έως και 75 τοις εκατό), αλλά μου αρέσει να τηρώ τον κανόνα ⅓ γιατί είναι εύκολο να το θυμάστε και νομίζω ότι είναι πιο ευγενικό με το οικοσύστημα.

Φύλλωμα

Να πώς προτείνω τη συγκομιδή βοτάνων φυλλώματος:

 • Για φυλλώδη ετήσια βότανα όπως ο βασιλικός, τσίμπησε μεμονωμένα φύλλα (μην τσιμπήσεις κανένα στέλεχος).
 • Τα φυλλώδη πολυετή βότανα (ρίγανη, θυμάρι, κ.λπ.) πρέπει να συλλέγονται με κοπή με κλαδευτήρια κήπου ή μπουλόνια. Κόψτε χαμηλά το στέλεχος για να φύγετε με κλωναράκια.
 • Τα βότανα με μακρύτερους μίσχους (κόλιανδρος, μαϊντανός, κ.λπ.) πρέπει να κόβονται (με κλαδευτήρια ή κομματάκια) κοντά στη βάση της ανάπτυξης.

Αν τα μπερδέψεις, μην ανησυχείς! Πιθανότατα δεν θα βλάψετε το φυτό σας και θα ξέρετε καλύτερα για την επόμενη φορά.

Λουλούδια

Όταν μαζεύετε λουλούδια με ένα μόνο άνθος, απλά κόψτε τις κεφαλές των λουλουδιών στη βάση.

Για λουλούδια που αποτελούνται από μια ομάδα μικρών ανθέων κατά μήκος ενός στελέχους (όπως η λεβάντα), κόψτε το στέλεχος λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος ή πάνω από το πρώτο σετ φύλλων.

Σπόροι

Μου αρέσει να αφήνω σπόρους στο φυτό για να στεγνώσουν. Πάρτε μια χάρτινη σακούλα ή άλλο δοχείο για να το βάλετε κάτω από το φυτό. Καθώς αγγίζετε το φυτό, οι σπόροι θα αρχίσουν να ξεχύνονται. Εάν δεν είναι ακόμη αρκετά στεγνά, δεν θα χυθούν μόνα τους, οπότε περιμένετε λίγες μέρες ακόμα.

Πώς να στεγνώσετε τα βότανα για αποθήκευση

Μόλις μαζέψετε τα βότανα σας, είναι ώρα να τα προετοιμάσετε για ξήρανση. Πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν σφάλματα, βρωμιά και υπολείμματα—τόσοι πολλοί κηπουροί τα πλένουν.

Ωστόσο, μερικοί δεν πλένουν τα βότανα για να μην εισάγουν επιπλέον υγρασία (αρκεί να μην είναι εμφανώς βρώμικα). Από σένα εξαρτάται.

Εάν θέλετε να πλύνετε τα βότανά σας, περάστε τα κάτω από δροσερό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε τα με μια χαρτοπετσέτα πριν χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο στεγνώματος που έχετε επιλέξει. Εδώ είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι για να στεγνώσετε βότανα:

Βότανα που στεγνώνουν στον αέρα

Η ξήρανση των βοτάνων στον αέρα είναι η απλούστερη μέθοδος, αλλά δεν είναι ιδανική για υγρές τοποθεσίες.

Δείτε πώς να στεγνώσετε τα βότανα σας:

 • Μαζέψτε 5-10 κλαδάκια ή κλαδιά και δέστε μεταξύ τους (περισσότερο από αυτό και θα αργήσει να στεγνώσει ή μπορεί να μουχλιάσει).
 • Τοποθετήστε μια χάρτινη σακούλα πάνω από τα βότανα και στερεώστε τα (προσέξτε να μην θρυμματίσετε τα μυρωδικά).
 • Κρεμάστε τα βότανα από τους μίσχους τους σε ένα καλά αεριζόμενο και ζεστό δωμάτιο.
 • Τα βότανα πρέπει να στεγνώσουν σε 7-10 ημέρες (θα γίνουν τραγανά όταν στεγνώσουν πλήρως).

Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με φυτά από τα οποία θέλετε να μαζέψετε σπόρους (αν δεν θέλετε να τους στεγνώσετε στο φυτό). Οι σπόροι θα πέσουν στη σακούλα καθώς στεγνώνουν.

Για κεφαλές λουλουδιών ή άλλα βότανα που δεν μπορούν να κρεμαστούν, χρησιμοποιήστε μια σήτα ξήρανσης.

Η σήτα ξήρανσης είναι ένα κομμάτι σήτας ή πανί που συνήθως στερεώνεται σε ένα ξύλινο πλαίσιο όπου μπορείτε να βάλετε βότανα και σπόρους για να στεγνώσουν.

Η οθόνη βοηθά στην κυκλοφορία του αέρα και εμποδίζει τα βότανα να πέσουν. Βρες ένα μάθημα απλού στεγνώματος οθόνης εδώ.

Ξήρανση βοτάνων με οθόνη στεγνώματος:

 • Τοποθετήστε κεφαλές λουλουδιών, βότανα ή σπόρους στην οθόνη ξήρανσης.
 • Στην ιδανική περίπτωση, θα καλύψετε τα βότανα με μια δεύτερη οθόνη στεγνώματος για να κρατήσετε τα σωματίδια μακριά από τα βότανα σας.
 • Αφήστε να στεγνώσει για 7-10 ημέρες ή μέχρι να στεγνώσει καλά.

Το στέγνωμα στον αέρα είναι ένας απλός τρόπος ξήρανσης βοτάνων, αλλά για μερικούς ανθρώπους, διαρκεί πολύ. Γι‘ αυτό πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φούρνο ή άλλη πηγή θερμότητας για να στεγνώσουν τα βότανά τους.

Πώς να στεγνώσετε τα βότανα στο φούρνο

Αφαιρέστε τα φύλλα βοτάνων από τους μίσχους εάν χρειάζεται. Τοποθετήστε τα μυρωδικά σε ένα ταψί σε απόσταση μεταξύ τους και τοποθετήστε τα στο φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 180 βαθμούς F).

Θα χρειαστούν περίπου 2-4 ώρες για να στεγνώσουν τα βότανα χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, αλλά προσέξτε προσεκτικά ώστε να μην ξεραθούν ή καούν.

Ξήρανση βοτάνων στο φούρνο μικροκυμάτων

Αυτός δεν είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να στεγνώνω τα βότανα, αλλά θα λειτουργήσει αν χρειαστεί να στεγνώσετε γρήγορα.

Τοποθετήστε μόνο πλήρως στεγνά βότανα (δηλαδή χωρίς νερό στα φύλλα) στο φούρνο μικροκυμάτων για ξήρανση, καθώς το νερό στα φύλλα ή τα πέταλα θα ψήσει το βότανο.

Τοποθετήστε τα βότανα ανάμεσα σε χαρτοπετσέτες. Φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά.

Πώς να στεγνώσετε τα βότανα σε έναν αφυδατωτή

Η χρήση ενός αφυγραντήρα για το στέγνωμα των βοτάνων σας θα είναι διαφορετική για κάθε αφυγραντήρα, επομένως ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του μοντέλου σας. Αλλά γενικά:

 • Απλώστε βότανα (αφαιρούνται οι μίσχοι) στους δίσκους του αφυδατωτή
 • Στεγνώστε σε αφυγραντήρα σε ρύθμιση βοτάνων για 1-4 ώρες.

Τα βότανα στεγνώνουν όταν θρυμματίζονται εύκολα.

Πώς να αποθηκεύσετε τα ξηρά βότανα

Εάν δεν αποθηκεύετε σωστά τα ξηρά φύλλα, τα λουλούδια και τους σπόρους σας, όλη αυτή η σκληρή δουλειά μπορεί να χαθεί. Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα βότανα με τον σωστό τρόπο:

 • Βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά στεγνά. Αν δεν είναι στεγνά, μπορεί να μουχλιάσουν. Αν είναι τραγανά και τραγανά, πρέπει να είναι τελείως στεγνά.
 • Προσθέστε βότανα σε ένα βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύω πάντα τα βότανα ολόκληρα γιατί κρατούν τη γεύση και τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες καλύτερα όταν είναι ολόκληρα. Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσω το βότανο, τότε θα τα συνθλίψω αν χρειαστεί.
 • Βάλτε ετικέτα στα βάζα σας με την ημερομηνία συγκομιδής, ώστε να γνωρίζετε πάντα πόσο παλιά είναι τα βότανα.
 • Φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Ένα ριζικό κελάρι είναι ένα εξαιρετικό μέρος, αλλά αν δεν έχετε, λειτουργεί μια δροσερή ντουλάπα ή ντουλάπι. Το σκουρόχρωμο γυαλί μπορεί επίσης να βοηθήσει στο φιλτράρισμα του φωτός.

Συνήθως αποθηκεύω τα βότανα μου σε ποτήρι πιθάρια ή πλαστικές σακούλες αν δεν έχω βάζο. Στη συνέχεια τα κρατάω στο ντουλάπι για να τα κρατήσω στο σκοτάδι και μακριά από τη ζέστη.

Πόσο διαρκούν τα αποξηραμένα βότανα;

Τα αποξηραμένα βότανα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όταν αποθηκεύονται σωστά. Τα αποξηραμένα βότανα και οι αλεσμένοι σπόροι θα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον 1 χρόνο (οι ολόκληροι σπόροι μπορούν να διαρκέσουν 3 χρόνια).

Συγκομιδή και Ξήρανση Οικόσιων Βότανα

Είμαι πάντα τόσο περήφανος για τον εαυτό μου όταν αρχίζω να συλλέγω μια στοίβα από τοπικά βότανα.

Αλλά αισθάνομαι επίσης πιο άνετα γνωρίζοντας ότι έχω στη διάθεσή μου φαρμακευτικά βότανα εάν ή όταν τα χρειάζεται η οικογένειά μου.

Ακόμη και τα γαστρονομικά βότανα έχουν πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε καθημερινές παθήσεις και ασθένειες.

Μα φυσικά απολαμβάνω και τα βότανα για το άρωμα και τη γεύση τους. Τι μπορώ να πω? Τα βότανα είναι καταπληκτικά!

Το να μάθω να μεγαλώνω, να συγκομίζω και να στεγνώνω τα δικά μου βότανα ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μπορώ να μοιραστώ με τα παιδιά μου!

Είστε ενθουσιασμένοι για να ξεκινήσετε τη συλλογή σας με καταπληκτικά τοπικά βότανα;

βότανα που περιμένουν τη συγκομιδή και βάζα γεμάτα με βότανα

Schreibe einen Kommentar