Ο εμπρηστής για τα δικαιώματα των ζώων παραδέχεται την ενοχή του στο δικαστήριο

0
Ο εμπρηστής για τα δικαιώματα των ζώων παραδέχεται την ενοχή του στο δικαστήριο

Περιβαλλοντικός εξτρεμιστής παραδέχεται την ενοχή του για δύο εμπρησμούς με στόχο εμπορικές και κρατικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζώων.


Ο εξτρεμιστής για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των ζώων και εμπρηστής Joseph Mahmoud Dibee, 53, ομολόγησε την ενοχή του νωρίτερα αυτό το μήνα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για το ρόλο του σε δύο εμπρησμούς που είχαν στόχο εμπορικές και κρατικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζώων τόσο στο Όρεγκον όσο και στην Καλιφόρνια. Η δήλωση ενοχής του Dibee, στην ουσία, επιλύει το α υπόθεση εγκλήματος που έγινε εναντίον του στη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, «Αρχίζοντας τον Οκτώβριο του 1996 και συνεχίζοντας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, ο Ντιμπι και…άλλα άτομα που συνδέονται με το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης και το Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ζώων…συνωμότησαν εν γνώσει τους μεταξύ τους για να καταστρέψουν ή να καταστρέψουν διάφορες εμπορικές και κρατικές περιουσίες».

Τον Μάιο του 2004, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ανακοίνωσε: «Το Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ζώων και το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης έχουν γίνει τα πιο ενεργά εγκληματικά εξτρεμιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δηλωμένη φιλοσοφία της ομάδας αποθαρρύνει πράξεις που βλάπτουν «κάθε ζώο, άνθρωπο και μη», και γενικά, τα δικαιώματα των ζώων και τα περιβαλλοντικά εξτρεμιστικά κινήματα έχουν τηρήσει αυτό. Από το 2002, ωστόσο, αυτή η επιχειρησιακή φιλοσοφία επισκιάστηκε από μια κλιμάκωση της βίαιης ρητορικής και τακτικής, ιδιαίτερα στο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων».

Ο εμπρηστής για τα δικαιώματα των ζώων παραδέχεται την ενοχή του στο δικαστήριο
Φωτογραφία της Evelin Rotaru από την Pexels

Ο Ντιμπι και οι συνεργάτες του, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα, συναντήθηκαν για να «σχεδιάσουν εμπρησμούς στοχευμένων τοποθεσιών, διεξήγαγαν έρευνα και επιτήρηση των τοποθεσιών και συζήτησαν τις σχεδιαζόμενες ενέργειές τους χρησιμοποιώντας κωδικές λέξεις και κωδικές ονομασίες». Επίσης «κατασκεύασαν καταστροφικούς μηχανισμούς που λειτουργούσαν ως εμπρηστικές βόμβες για να ανάψουν πυρκαγιές και να καταστρέψουν στοχευμένες τοποθεσίες». Κατά την εκτέλεση της αποστολής τους, τα μέλη φορούσαν σκόπιμα σκούρα ρούχα, μάσκες και γάντια. Κάποιοι παρακολουθούσαν για τυχόν σημάδια ανίχνευσης, ενώ άλλοι «ήταν υπεύθυνοι για την τοποθέτηση, την ανάφλεξη ή την απόπειρα ανάφλεξης των αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών».

Στις 21 Ιουλίου 1997, ο Dibee και άλλοι χρησιμοποίησαν συσκευές για να καταστρέψουν το Cavel West Meat Packing Plant, ένα εμπορικό σφαγείο και εγκαταστάσεις συσκευασίας κρέατος. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001, προσπάθησαν να καταστρέψουν τα Wild Horse Corrals του Bureau of Land Management, μια κρατική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση άγριων αλόγων από δημόσιες εκτάσεις κοντά στο Litchfield της Καλιφόρνια.

Το 2006, μετά την καθετήρας με επικεφαλής το FBI, κυβερνητικοί πράκτορες προσδιόρισαν την ταυτότητα των εμπλεκομένων. Ένα ομοσπονδιακό μεγάλο δικαστήριο κατήγγειλε τον Ντίμπι και άλλους 11 (γνωστούς ως «η οικογένεια») στο Όρεγκον. Αργότερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην Ανατολική Περιφέρεια της Καλιφόρνια και στη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον. Οι δώδεκα συνεργάτες βρέθηκαν να είναι υπεύθυνοι για περισσότερες από 40 εγκληματικές πράξεις μεταξύ 1995 και 2001, που οδήγησαν σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση.

Στη συνέχεια ο Ντιμπι έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2005 και το καλοκαίρι του 2018, οι κουβανικές αρχές τον συνέλαβαν μετά από κόκκινη ειδοποίηση της Interpol. Το Υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, επέστρεψαν τον Ντιμπι στις ΗΠΑ

Ο Ντιμπι πρόκειται να εκτίσει ποινή 87 μηνών σε ομοσπονδιακή φυλακή. Θα καταδικαστεί στις 27 Ιουλίου από την δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ann Aiken, στην περιφέρεια του Όρεγκον. Θα καταβάλει επίσης αποζημίωση στα θύματά του.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς πράκτορες, ένας από τους συν-συνωμότες του Ντιμπι παραμένει ελεύθερος. Η Josephine Sunshine Overaker, μια Αμερικανίδα πολίτης περίπου 50 ετών, πιστεύεται ότι διέφυγε στην Ευρώπη το 2001. Αντιμετωπίζει 19 κατηγορίες κακουργημάτων στην Περιφέρεια του Όρεγκον, στη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον και στην Περιφέρεια του Κολοράντο. Το FBI έχει προσφέρει αμοιβή έως και 50.000 $ για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στη σύλληψή της.

Πηγές:

Ο εξτρεμιστής και εμπρηστής του Βορειοδυτικού Ειρηνικού παραδέχεται την ενοχή του

Βομβαρδισμοί και εμπρηστικές επιθέσεις από εξτρεμιστές για τα δικαιώματα του περιβάλλοντος και των ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1995-2010

Schreibe einen Kommentar