Ο δικαστής του Ντέλαγουερ απέρριψε την αγωγή της SolarCity κατά του Έλον Μασκ

1
Ο δικαστής του Ντέλαγουερ απέρριψε την αγωγή της SolarCity κατά του Έλον Μασκ

Ο προεδρεύων δικαστής ανέφερε ότι ο Μασκ μπορεί να είχε υπερβολικά εμπλακεί στην εξαγορά της SolarCity από την Tesla, αλλά παρ‘ όλα αυτά απέρριψε την αγωγή εναντίον του.


Δικαστήριο του Ντέλαγουερ αποφάσισε υπέρ του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ σε αγωγή μετόχων που υποβλήθηκε μετά την εξαγορά της SolarCity από την Tesla.

Σύμφωνα με το CNBC, οι μέτοχοι της Tesla ισχυρίστηκαν ότι η εξαγορά της εταιρείας ηλιακής τεχνολογίας από την εταιρεία ισοδυναμούσε με διάσωση.

Στην καταγγελία τους, οι μέτοχοι είπαν ότι ο Μασκ —ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο τόσο της Tesla όσο και της SolarCity— ώθησε την εξαγορά παρά τις ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα της SolarCity.

Στην ίδια μήνυση υποστήριξε ότι ο Μασκ «ήλεγχε» το διοικητικό συμβούλιο της Tesla, παρόλο που είχε παραιτηθεί από ορισμένα θέματα σχετικά με το SolarCity.

Αν ο Μασκ είχε χάσει τη δίκη, θα μπορούσε να είχε αναγκαστεί να πληρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην απόφασή του, ο Αντικαγκελάριος Τζόζεφ Ρ. Σλάιτς παραδέχτηκε ότι ο Μασκ συμμετείχε περισσότερο στην εξαγορά της SolarCity από ό,τι θα έπρεπε – αλλά ότι οι άλλοι διευθυντές της εταιρείας έκαναν τη δέουσα επιμέλεια πριν εγκρίνουν την αγορά.

Μια εικόνα του 2013 του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX, Elon Musk. Εικόνα μέσω Flickr/user:heisenbergmedia. (CCA-BY-2.0).

„Ο Έλον συμμετείχε περισσότερο στη διαδικασία από ό,τι θα έπρεπε να είναι ένας αντιμαχόμενος καταπιστευματοδόχος“, έγραψε ο Σλάιτς. «Και οι συγκρούσεις μεταξύ άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Tesla δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως. Με αυτά τα λόγια, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla εξέτασε ουσιαστικά την Εξαγορά και ο Έλον δεν στάθηκε εμπόδιο».

Η SolarCity, προσθέτει το CNBC, ιδρύθηκε το 2006 από τους ξαδέρφους του Μασκ, Peter και Lyndon Rive.

Ο Μασκ υποστήριξε τη SolarCity από την ίδρυσή της, υπηρετώντας ως πρόεδρος τόσο της Tesla όσο και της εταιρείας ηλιακής τεχνολογίας των ξαδέρφων του.

Όταν το SolarCity χρειαζόταν πρόσθετη χρηματοδότηση, ο Μασκ την παρείχε – μια περίπτωση χρησιμοποιώντας την αεροδιαστημική εταιρεία του, SpaceX, για να αγοράσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα SolarCity.

Ωστόσο, ο Μασκ υποστήριξε σε όλη τη διάρκεια της αγωγής ότι ποτέ δεν πίεσε άλλα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Tesla να αποκτήσουν τη SolarCity.

Στη δίκη, ο Μασκ είπε ότι η συγχώνευση με τη SolarCity είχε ουσιαστικά προαποφασιστεί και ήταν μέρος του μακροπρόθεσμου «βασικού σχεδίου» της Tesla.

Ωστόσο, οι μέτοχοι της Tesla είπαν ότι ο Μασκ προσπάθησε να παραποιήσει την εμπορική βιωσιμότητα της SolarCity δείχνοντας ότι τα οικονομικά της ήταν ισχυρότερα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα και παραπλάνησαν τους επενδυτές να πιστέψουν ότι τα γυάλινα ηλιακά πλακάκια της SolarCity ήταν στα πρόθυρα της κυκλοφορίας.

Ενώ ο Slights αναγνώρισε τα παράπονα των μετόχων, παρατήρησε ότι η εξαγορά της SolarCity από την Tesla φαίνεται να ωφέλησε μόνο την εταιρεία.

«Από τη δοκιμή, η Tesla συνέχισε να βασίζεται σε άλλες εταιρείες ηλιακής ενέργειας για την κατασκευή, την παραγωγή, την εγκατάσταση και την πώληση εξαρτημάτων των ηλιακών προϊόντων της», έγραψε ο Slights. «Με άλλα λόγια, η συνεργική ολοκλήρωση στην οποία ήλπιζε ο Tesla είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη. Παρά αυτές τις προκλήσεις, η αξία της Tesla έχει αυξηθεί μαζικά μετά την εξαγορά».

Ο Σλάιτς, προσθέτει το CNBC, αποσύρθηκε λίγο μετά την έκδοση του πορίσματος υπέρ του Μασκ.

Πηγές

Ο Έλον Μασκ δεν ευθύνεται στην αγωγή της SolarCity

Ο Έλον Μασκ κέρδισε τη δίκη των μετόχων για την εξαγορά 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Tesla της SolarCity

Schreibe einen Kommentar