Ο δικαστής αφήνει να προχωρήσει η μήνυση για τη σφαγή της Tulsa Race

1
Ο δικαστής αφήνει να προχωρήσει η μήνυση για τη σφαγή της Tulsa Race

Η μήνυση ζητά αποζημιώσεις για τρεις επιζώντες της σφαγής της φυλής Tulsa το 1921, η οποία άφησε δεκάδες μαύρους Αμερικανούς νεκρούς και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν.


Ένας δικαστής της Οκλαχόμα θα επιτρέψει να προχωρήσει μια μήνυση για αποζημιώσεις για τη σφαγή του αγώνα στην Τάλσα το 1921.

Σύμφωνα με το NBC News, η μήνυση υποβλήθηκε από μια μικρή ομάδα μαύρων επιζώντων, οι οποίοι είναι όλοι πλέον άνω των 100 ετών. Σε μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, ο Damario Solomon-Simmons – δικηγόρος των εναγόντων – επισήμανε την πεποίθησή του ότι η καταστροφή είναι ιστορική ως προς το εύρος της.

«Η ιστορία γράφτηκε σήμερα», είπε ο Solomon-Simmons, προσθέτοντας ότι η προεδρεύουσα δικαστής Caroline Wall του περιφερειακού δικαστηρίου της Tulsa θα παράσχει σύντομα μια γραπτή εντολή που θα επεκτείνει την απόφασή της.

Ο Wall, προσθέτει το NBC News, αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση των κατηγορουμένων για απόρριψη μέρους της αγωγής.

Ωστόσο, η αγωγή θα επιτραπεί να προχωρήσει—προσφέροντας την υπόσχεση τουλάχιστον μερικών αποζημιώσεων στους μαύρους επιζώντες της σφαγής της φυλής της Τάλσα, που είδε τους αξιωματούχους της πόλης να μοιράζουν όπλα σε έναν ολόλευκο όχλο.

Ένα σφυρί. Εικόνα μέσω Wikimedia Commons μέσω Flickr/χρήστης: Brian Turner. (CCA-BY-2.0).

Αν και ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ οριστικά, οι αρχές πιστεύουν ότι δεκάδες άνθρωποι – Μαύροι και Λευκοί – σκοτώθηκαν στη βία που ακολούθησε, καθώς όχλοι πολιόρκησαν ολόκληρες γειτονιές, λεηλατώντας και καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις μαύρων.

Ο Solomon-Simmons λέει ότι θέλει οι πελάτες του —ηλικίες από 101 έως 107 ετών— να δουν επιτέλους δικαιοσύνη, ακόμη και μετά από τόσο σημαντική καθυστέρηση.

«Θέλουμε να δουν δικαιοσύνη στη ζωή τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Έχω δει τόσους πολλούς επιζώντες να πεθαίνουν στα 20 και πλέον χρόνια που εργάζομαι σε αυτό το θέμα».

«Απλώς δεν θέλω να δω τους τρεις τελευταίους να πεθαίνουν χωρίς δικαιοσύνη», είπε. «Γι’ αυτό ο χρόνος είναι ουσιαστικός».

Το NBC News σημειώνει ότι ο Solomon-Simmons υπέβαλε μήνυση σύμφωνα με τον νόμο περί «δημόσιας όχλησης» της Οκλαχόμα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες του ολόλευκου όχλου σκότωσαν εκατοντάδες μαύρους Τουλσάνους και ουσιαστικά κατέστρεψαν αυτό που ήταν τότε από τις πιο ευημερούσες αφροαμερικανικές επιχειρηματικές περιοχές στην ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μήνυση, η οποία επιδιώκει αποζημιώσεις για τους ενάγοντες καθώς και τους απογόνους τους, ισχυρίζεται ότι η καταστροφή των συμφερόντων των Μαύρων από τη σφαγή της φυλής Tulsa έχει συνέπειες μέχρι σήμερα.

είπε ο Michael Swartz, σύμβουλος των εναγόντων Οι Νιου Γιορκ Ταιμς ότι η απόφαση του δικαστή Wall είναι σημαντική σε πολλά μέτωπα.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απίστευτα σημαντική», είπε. «Σημαίνει ότι, μετά από 100 χρόνια, οι τρεις ζωντανοί επιζώντες της σφαγής των φυλών της Τάλσα θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να θέσουν υπόλογα για τις πράξεις τους τα ιδρύματα που υποκίνησαν, διευκόλυναν και εφάρμοσαν βάναυσα μια από τις χειρότερες πράξεις εγχώριας τρομοκρατίας στην ιστορία αυτής της χώρας. και να επιδιώξουν να επιδιορθώσουν τη συνεχιζόμενη ζημιά που προκαλείται στην κάποτε ακμάζουσα κοινότητά τους».

Πηγές

Ο δικαστής επιτρέπει μέρος της αγωγής των επιζώντων της σφαγής της Τάλσα που αναζητούν αποζημίωση

Ο δικαστής αφήνει να προχωρήσει η μήνυση αποζημιώσεων για τη σφαγή του αγώνα στην Τάλσα

Ο δικαστής αποφαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει η μήνυση για τη σφαγή στην Τάλσα για αποζημίωση

Schreibe einen Kommentar