Μαζί για το Terroir |  Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Μαζί για το Terroir | Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Dezember 2, 2022 0 Von admin

Στη χώρα του κρασιού της Καλιφόρνια, ένας αρχιτέκτονας τοπίου βοηθά τους αγρότες και τους κατοίκους να προετοιμαστούν για τις πυρκαγιές.

Της Jennifer Reut

Κάτοψη της κατοικίας με κήπο και δέντρα φυτεμένα γύρω της.
Η συνεργασία με ιδιοκτήτες σπιτιού σε πρότυπα σχεδίασης ήταν ένας τρόπος για να υποστηρίξουμε όσους είχαν χάσει τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές. Ευγενική προσφορά Christie Jarvis/Ann Baker Landscape Architecture.

Έχοντας μεγαλώσει στη Βόρεια Καλιφόρνια, η Ann Baker θυμάται τη χώρα του κρασιού της περιοχής πριν γεμίσει με αίθουσες γευσιγνωσίας και σπα προορισμού. Η Baker επισκεπτόταν συχνά τους παππούδες της, τους Solaris, στο Larkmead Vineyards, το ιστορικό οινοποιείο και οι αμπελώνες που βρίσκονται στην οικογένειά της από τα μέσα του 20ου αιώνα. «Ως παιδί, πάντα πήγαινα στο Larkmead γιατί εκεί ήταν το σπίτι τους, και πάντα είχαμε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις εκεί και παίζαμε παιχνίδια στο γρασίδι και είχαμε ραβιόλια για την Ημέρα των Ευχαριστιών, και μετά τη γαλοπούλα και οτιδήποτε άλλο», λέει.

Αφού οι γονείς του Μπέικερ κληρονόμησαν το οινοποιείο, άρχισαν να ανοικοδομούν και να επεκτείνουν την οικογενειακή επιχείρηση. Για τον Μπέικερ, αρχιτέκτονα τοπίου και ιδρυτή του Ann Baker Αρχιτεκτονική Τοπίου, η ανανέωση έφερε ευκαιρίες. Με τα χρόνια εργάστηκε σε πολλά έργα γύρω από το Larkmead, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών αποκατάστασης κατά μήκος του ποταμού Νάπα και του Selby Creek.

«Ήταν μια μεγάλη δουλειά», λέει, και το έκανε με καμιά δεκαριά γείτονες από την άλλη άκρη της κοιλάδας. Αυτή η συλλογική προσέγγιση, που σφυρηλατήθηκε στα χρόνια που η περιοχή ήταν μια μικρή κοινότητα κυρίως αγροτικών οικογενειακών επιχειρήσεων, μπορεί να εξηγήσει γιατί ο σχεδιασμός με επίκεντρο το τοπίο -πρώτα για την ξηρασία, τώρα για τις δασικές πυρκαγιές- ήταν επιτυχής.

Επιζώντας από πυρκαγιές και ξηρασία

Από το 2017, λέει ο Baker, μια σειρά από έντονες πυρκαγιές έχουν βλάψει τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την οικονομία της περιοχής, η οποία εξαρτάται από τα οινοποιεία. „Απλώς έφερε στο σπίτι σε πολλούς ανθρώπους εδώ ότι δεν διαχειριζόμαστε με επιτυχία τα φυσικά μας συστήματα“, λέει. Ο Baker λέει ότι το Glass Fire το 2020 ξεκίνησε ακριβώς πάνω στο δρόμο από το Larkmead και κάηκε σε σχήμα U γύρω από το οινοποιείο. «Πραγματικά έκαψε το ποτάμι και τον ποταμό, [which] ενεργούσε σαν φυτίλια. Είχαμε πολλά καμένα δέντρα στο ποτάμι».

Εξαιτίας αυτής της πυρκαγιάς και άλλων σαν αυτήν, λέει ο Baker, οι άνθρωποι στην περιοχή είναι πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες. «Οι άνθρωποι πραγματικά ετοιμάζονται για αλλαγή. το ψάχνουν, το ζητούν».

Κάτοψη σχεδίασης εξοχικής κατοικίας Sonoma με κήπους και δέντρα γύρω της.
Μία από τις πολλές επιλογές σχεδιασμού που αναπτύχθηκε από την Ann Baker Landscape Architecture που ανταποκρίνεται στους κανονισμούς ξηρασίας και πυρκαγιάς και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο. Ευγενική προσφορά Christie Jarvis/Ann Baker Landscape Architecture.

Η κοιλάδα της Νάπα βρίσκεται σε ξηρασία εδώ και δύο χρόνια, με την τελευταία χρονιά να είναι η πιο ξηρή από τα τέλη του 1800. Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη φύτευση για ανοχή στην ξηρασία, αλλά και για το σχεδιασμό με αυτοφυή φυτά για επικονιαστές, ωφέλιμα έντομα και πουλιά. Με την πρόσφατη σειρά καταστροφικών πυρκαγιών, οι κάτοικοι που μένουν πρέπει να καταλάβουν πώς να επικαλύψουν αυτές τις στρατηγικές σε αυτά που ο Baker αποκαλεί «πυρασφάλεια τοπία»—σχεδίαση που μειώνουν τα καύσιμα της δασικής πυρκαγιάς σε έναν κήπο και τον διαχωρίζουν τόσο οριζόντια όσο και κάθετα.

Σε έναν ασφαλή κήπο, οι θάμνοι χωρίζονται από τα δέντρα, έτσι ώστε τα βαρύτερα καύσιμα να απέχουν μεταξύ τους 30 ή 40 πόδια, λέει ο Baker. Τα δέντρα δεν προεξέχουν από ένα σπίτι και οι τυπικοί θεμελιώδεις θάμνοι είναι μη αρχικοί. Τα πρώτα πέντε πόδια από το σπίτι θεωρούνται απαγορευμένη ζώνη φύτευσης, με εξαίρεση τα παχύφυτα ή άλλα φυτά πλούσια σε υγρασία. Η αντιστάθμιση, η οποία αναδεικνύει τη μικροσκοπική, κλαδισμένη ανάπτυξη, είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε επειδή είναι επίσης πηγή καυσίμου.

Για την ανοχή στην ξηρασία, ο Baker λέει: «Θέλετε να κάνετε 85 τοις εκατό χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό ή προσαρμοσμένα φυτά, αλλά είστε εντάξει με 10 έως 15 τοις εκατό μέτριας χρήσης φυτά νερού. Μπορείτε να βάλετε αυτά τα φυτά μέτριας χρήσης νερού στο σπίτι σας και να βάλετε αυτές τις περιοχές απέναντι στο σπίτι σας να είναι πολύ «καθαρές και πράσινες». Θα αφαιρούσες φυτά που δεν είναι υγιή και θα κλάδευες το νεκρό ξύλο».

Αυτά τα κριτήρια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των δασικών πυρκαγιών σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες διεπαφής άγριας περιοχής και πόλης (WUI). Μέσα σε ένα WUI υπάρχουν τομείς τοπικής και πολιτειακής ευθύνης, και ο Baker, ο οποίος είναι ενεργός Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Κλιματικής Δράσης της Petaluma, μπορεί να χτυπήσει με ευκολία τις ποικίλες χωρικές απαιτήσεις για ζώνες WUI υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου στην κατάστασή της. Αφού έκανε μια χούφτα κήπων επίδειξης για τοπία πυρασφάλειας, ο Baker προσλήφθηκε από την Σύμπραξη Sonoma-Marin Saving Water, μια περιφερειακή συμμαχία υδάτινων περιοχών, για την ανάπτυξη προτύπων σχεδίασης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

Τα σχέδια, που ονομάζονται Water Smart Landscape Design Templates, είναι ένα πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει αποδόσεις, σχέδια ιδέας, κατασκευαστικά έγγραφα, λίστες εγκαταστάσεων και εκτιμήσεις κόστους. Είναι αρκετά ποικίλα και ευέλικτα ώστε οι ιδιοκτήτες σπιτιού με διαφορετικά γούστα και αρχιτεκτονικές προτιμήσεις μπορούν να τα προσαρμόσουν. Η εταιρεία Baker’s ανέπτυξε επίσης ένα εγχειρίδιο συντήρησης και μαζί με τα πρότυπα είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Sonoma–Marin Saving Water Partnership δικτυακός τόπος.

Φωτογραφία λουλουδιών και φυτών σε πρώτο πλάνο, σπίτι στο παρασκήνιο
Το Larkmead, ο αμπελώνας της οικογένειας Solari στην κοιλάδα της Νάπα, ήταν γόνιμο έδαφος για έναν αρχιτέκτονα τοπίου υπό κατασκευή. Ευγενική παραχώρηση Ann Baker.

Βοηθώντας την Κοινότητα

Μετά από περισσότερα από 5.000 άτομα που έχασαν σπίτια και άλλα κτίρια στην πυρκαγιά Tubbs, ο Baker λέει ότι υπήρξε ισχυρή ώθηση για υποστήριξη των κατοίκων που προσπαθούσαν να ανοικοδομήσουν. «Πραγματοποιήσαμε τρία κοινοτικά εργαστήρια και εξετάσαμε σχέδια που πληρούσαν αυτά τα πρότυπα αλλά που κάλυπταν και τις ανάγκες των ανθρώπων», λέει ο Baker. «Το κάναμε έτσι ώστε να μπορέσουν ουσιαστικά να περιγράψουν τα σχέδια, να τους πάνε στην υπηρεσία αδειών στη Σάντα Ρόζα και να πάρουν τις άδειές τους χωρίς να ξοδέψουν άλλα 10.000 δολάρια που δεν είχαν για το σχεδιασμό τοπίου».

Σχεδιαστές τοπίου και αρχιτέκτονες τοπίου προσφέρθηκαν επίσης εθελοντικά σε κοινοτικά εργαστήρια όπου οι κάτοικοι ήρθαν με τα σχέδιά τους και έλαβαν βοήθεια για την τροποποίηση των προτύπων. Οι υπηρεσίες αδειοδότησης παρευρέθηκαν επίσης, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να τους προσεγγίσουν τα σχέδιά τους. Ο Baker εκτιμά ότι περίπου το 40 τοις εκατό των νέων κατοικιών που επιτρέπονται στη Santa Rosa χρησιμοποίησαν σχέδια που αναπτύχθηκαν από τα πρότυπα.

Για τα οινοποιεία, τα οποία συνεισφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις τοπικές οικονομίες, ο Baker λέει ότι η φωτιά και η ξηρασία είναι μόνο μέρος των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής. «Αυτή η χρονιά ήταν απλώς πλεύση [with] αυτή την όμορφη συγκομιδή, και μετά πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε ζέστη 108 βαθμών – δεν ήταν μόνο μία ή δύο μέρες, ήταν επτά ή οκτώ», λέει. «Νομίζω ότι είναι μια πρόκληση, να μιλήσω με οποιονδήποτε αγρότη ή αρχιτέκτονα τοπίου στην περιοχή», πρόσθεσε. «Όταν φυτεύετε τον Ιούλιο και ξαφνικά συμβαίνει αυτό, δεν είναι τόσο επιτυχημένο».

Το γεγονός ότι η τοπογραφία της κοιλάδας και οι κλιματικές αλλαγές απαιτούν συνεργασία από αμπελώνες και γεωργικές οντότητες που διαφορετικά θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν για πόρους είναι μέρος αυτού που προσπαθούν να περάσουν οι τοπικές κλιματικές οργανώσεις. «Οι άνθρωποι στην κορυφή του λόφου είναι οι ωφελούμενοι των ανθρώπων στην πλαγιά του λόφου. Και τότε οι άνθρωποι στην κορυφή του λόφου είναι [on] η διαδρομή εκκένωσης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ανέβουν στην πλαγιά του λόφου», εξηγεί ο Baker. «Πραγματικά και οι δύο έχουν ανάγκες που μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα όταν συνεργάζονται.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ολόκληρη την κοιλάδα της Νάπα να μιλήσει ως αμπελουργική περιοχή. [We’re] μόλις άρχισα να εργάζομαι περισσότερο σε αυτό τώρα, προσπαθώντας να αποκτήσω περισσότερες ενοποιημένες φωνές, ζητώντας πιο σημαντικές αλλαγές από τους αμπελουργούς».