Μήνυση: Το «Operation Lone Star» του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών

1
Μήνυση: Το «Operation Lone Star» του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών

Ένας δικηγόρος αρκετών μεταναστών είπε ότι οι πελάτες της κρατήθηκαν υπό κράτηση αφού κατέθεσαν εγγύηση –ακόμα και αφού οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον τους.


Μια ομάδα μεταναστών κατέθεσε μήνυση κατά του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, υποστηρίζοντας ότι η αμφιλεγόμενη αποστολή του Ρεπουμπλικανού για την ασφάλεια των συνόρων, Operation Lone Star, παραβίασε τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με το KUT90.5, καθένας από τους μετανάστες συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εγκληματική παραβίαση στην κομητεία Kinney, η οποία μοιράζεται σύνορα με το Μεξικό.

Στη μήνυσή τους, οι μετανάστες ισχυρίζονται ότι κρατήθηκαν υπό κράτηση ακόμη και μετά την καταβολή εγγύησης και ακόμη και αφού οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον τους.

Η δικηγόρος Angelica Cogliano, η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες, είπε στο Texas Newsroom ότι οι πελάτες της υπέστησαν αντισυνταγματικές καταχρήσεις.

«Ακόμα κι αν η Επιχείρηση Lone Star ήταν συνταγματική επειδή απλώς εφάρμοζαν τους δικούς τους ποινικούς νόμους της πολιτείας τους, τότε πρέπει να ακολουθούν τους νόμους του πολιτειακού μας συστήματος ποινικής δικαιοσύνης», είπε ο Κολιάνο. «Και αυτοί οι νόμοι είναι ότι από τη στιγμή που η ποινική υπόθεση κάποιου έχει ολοκληρωθεί… τότε δεν υπάρχει πλέον δικαιοδοσία να τους κρατήσει κανείς. Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι από την κράτηση».

Στη φωτογραφία: Όχημα της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Εικόνα μέσω Pixnio/Public Domain.

Η Cogliano παρατήρησε ότι οι πελάτες της υφίστανται σαφώς διακρίσεις.

«Και ο τρόπος που το ξέρεις είναι επειδή [the migrants] διώκονται για αυτό το έγκλημα σε επίπεδο κράτους με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος στην πολιτεία διώκεται για αυτό το έγκλημα σε κρατικό επίπεδο», είπε.

Η μήνυση κατονομάζει ως κατηγορούμενους τον Κυβερνήτη Άμποτ, τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, Συνταγματάρχη Στίβεν ΜακΓκρόου, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας, Μπράιαν Κόλιερ, και τον σερίφη της κομητείας Κίνεϊ, Μπραντ Κόε.

Η επιχείρηση Lone Star, προσθέτει η KXAN, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 από το State Department of Safe.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ο κυβερνήτης Άμποτ έχει στείλει σχεδόν 10.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς του Τέξας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οι φρουροί που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα έχουν επιφορτιστεί με την κατασκευή φραγμών, τη διεξαγωγή περιπολιών ρουτίνας και τη σύλληψη μεταναστών.

Το KUT σημειώνει ότι η Επιχείρηση Lone Star έχει κινητοποιήσει περίπου το ήμισυ των εφέδρων ενεργού υπηρεσίας της Εθνοφρουράς του Τέξας.

Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση, πολλοί φρουροί έχουν παραπονεθεί για τις συνθήκες εργασίας στα σύνορα. αρκετοί έχουν αυτοκτονήσει.

Μια ανάλυση του 2022 που διεξήχθη από The Texas Tribuneη ProPublica και το Marshall Project διαπίστωσαν ότι το έργο κοστίζει στους φορολογούμενους του Τέξας περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, ή σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Όταν οι μετανάστες πιάνονται από φρουρούς ή άλλες δυνάμεις ασφαλείας των συνόρων, κατηγορούνται για εγκληματική παραβίαση — σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή διέσχισαν ιδιωτική περιουσία κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Lone Star «στερούνται τακτικά πιθανή αιτία», με τους περισσότερους κρατούμενους μετανάστες να είναι «Λατινοί και μαύροι άνδρες».

Το πρόγραμμα, λέει η καταγγελία, «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των στοχευόμενων ατόμων και επιχειρεί να εισβάλει σε ένα πεδίο επιβολής της μετανάστευσης που καταλαμβάνεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Οι ενάγοντες ζήτησαν αποζημίωση άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ καυχιέται για την πρωτοβουλία του στα σύνορα. Τα στοιχεία δεν τον υποστηρίζουν.

Μήνυση που κατατέθηκε κατά του κυβερνήτη Άμποτ, κρατικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Επιχείρηση Lone Star παραβίασε τα πολιτικά δικαιώματα

Οι μετανάστες που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Lone Star μήνυσαν τον κυβερνήτη Abbott

Schreibe einen Kommentar