Κοινωνικό άγχος και εθισμός – Σκέψεις για τη ζωή και την αγάπη

Κοινωνικό άγχος και εθισμός – Σκέψεις για τη ζωή και την αγάπη

Dezember 5, 2022 0 Von admin

Ο εθισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εθισμός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης υποκείμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το κοινωνικό άγχος. Το κοινωνικό άγχος είναι ένα είδος αγχώδους διαταραχής που προκαλεί σημαντικό φόβο και αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων.

Τα άτομα με κοινωνικό άγχος χρησιμοποιούν συχνά αλκοόλ ή ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν το φόβο και το άγχος τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να βλάψει περαιτέρω την ικανότητά τους να λειτουργούν στην κοινωνία.

Τι είναι το Κοινωνικό Άγχος;

Το κοινωνικό άγχος είναι ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας ή δυσφορίας που εμφανίζεται όταν ένα άτομο βρίσκεται κοντά σε άλλα άτομα. Αυτό το είδος άγχους μπορεί να είναι ακρωτηριαστικό και να δυσκολεύει κάποιον να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως να πάει στη δουλειά ή στο σχολείο. Τα άτομα που υποφέρουν από κοινωνικό άγχος συχνά νιώθουν ότι κρίνονται συνεχώς από τους άλλους και ως αποτέλεσμα, αποσύρονται από κοινωνικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, που μπορεί να πυροδοτήσουν εθιστικές συμπεριφορές.

Το SAD μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Μπορεί να επηρεάσει την εργασία, το σχολείο και τις προσωπικές σχέσεις. Τα άτομα με SAD μπορεί να αποφεύγουν εντελώς τις κοινωνικές καταστάσεις ή να χρησιμοποιούν αλκοόλ ή ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, εφίδρωση και τρόμο.

Συμπτώματα Κοινωνικού Άγχους

Το κοινωνικό άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ντροπαλότητα ή δυσφορία σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται πιο έντονο φόβο ή πανικό.

Τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ιδρώνοντας
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • τρόμος
  • αίσθημα ναυτίας
  • αίσθημα ζάλης
  • αποφεύγοντας την οπτική επαφή
  • αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων
  • πίνοντας αλκοόλ για να αντιμετωπίσεις
  • χρήση ναρκωτικών για την αντιμετώπιση

Τύποι εθισμού που μπορεί να αναπτυχθούν από την κοινωνική αγχώδη διαταραχή

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εθισμού που μπορεί να αναπτυχθούν από την κοινωνική αγχώδη διαταραχή. Μερικοί συνηθισμένοι εθισμοί περιλαμβάνουν:

Αλκοολισμός

Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί σε κοινωνικές καταστάσεις. Ωστόσο, ο αλκοολισμός είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες συνέπειες για την υγεία, όπως ηπατική βλάβη και καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα που υποφέρουν από αλκοολισμό συχνά εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθούν να το κόψουν, καθιστώντας πολύ δύσκολο να ξεπεράσουν τον εθισμό χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Εθισμός στα ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και τα οπιούχα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί σε κοινωνικές καταστάσεις. Ωστόσο, ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι επίσης μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλική βλάβη και καρδιακές παθήσεις. Οι τοξικομανείς παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθούν να το κόψουν, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ξεπεράσουν τον εθισμό χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Εθισμός στα τυχερά παιχνίδια

Ο τζόγος είναι μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί σε κοινωνικές καταστάσεις. Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή και προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια συχνά δυσκολεύονται να σταματήσουν ανεξάρτητα και μπορεί να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια για να ξεπεράσουν τον εθισμό τους.

Πώς το κοινωνικό άγχος οδηγεί στον εθισμό;

Τα άτομα που υποφέρουν από κοινωνικό άγχος συχνά στρέφονται στην κατάχρηση ουσιών ως τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να αισθάνονται πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό το είδος αυτοθεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και εθισμό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το κοινωνικό άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η διαταραχή πανικού.

Λήψη βοήθειας για το κοινωνικό άγχος και τον εθισμό

Ξεπερνώντας τον εθισμό εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχετε από κοινωνική αγχώδη διαταραχή και έχετε αναπτύξει εθισμό, υπάρχει ελπίδα για ανάρρωση. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από εθισμούς μπορούν να ξεπεράσουν την ασθένειά τους με θεραπεία και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να είστε εθισμένοι στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή τα τυχερά παιχνίδια, αναζητήστε έναν επαγγελματία θεραπεία άγχους και εθισμού βοηθήστε αμέσως.