Εύρεση του τέλειου συνδυασμού προσπάθειας και ευκολίας

Εύρεση του τέλειου συνδυασμού προσπάθειας και ευκολίας

Dezember 5, 2022 0 Von admin

Κάθε φορά που πηγαίνω στο μάθημα γιόγκα με τον αγαπημένο μου δάσκαλο, ξέρω ότι θα μάθω κάτι καλό.

Είναι στα σαράντα της και εξασκείται από τα εφηβικά της χρόνια, και κάθομαι εκεί στο μπλοκ της γιόγκα μου στην αρχή του μαθήματος και απολαμβάνω όλη τη ζουμερή καλοσύνη που βγαίνει προτού μπούμε στη ροή μας για το βράδυ.

Αν με παρακολουθείτε εδώ και λίγο καιρό, πιθανότατα ξέρετε πώς νιώθω για την κουλτούρα της φασαρίας. Δεν είμαι λάτρης της φασαρίας και της θέλησης για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αλλά ταυτόχρονα, αναγνωρίζω ότι πολλά από τα αποτελέσματα που θέλουμε στη ζωή απαιτούν συγκέντρωση και πειθαρχία.

Μετά είπε μια σανσκριτική φράση για το ενδιάμεσο της προσπάθειας και της ευκολίας:

στίρα-σουχάμ ασανάμ

«Αυτό είναι», σκέφτηκα.

Αυτό είναι το συναίσθημα που προσπαθούσα να καταλάβω πώς να το εκφράσω με λέξεις. Δεν υπάρχει τέλεια λέξη για αυτό στην αγγλική γλώσσα.

Είναι αυτό το συναίσθημα να πιέζεις τον εαυτό σου αρκετά για να νιώσεις μια πρόκληση, ενώ εξακολουθείς να νιώθεις κάποια ευκολία, σαν να είναι αυτό που πρέπει να κάνεις.

Είναι αυτό που θέλω από τη ζωή μου. Δεν θέλω να είναι όλα εύκολα. Γιατί δεν εκπληρώνει. Είναι μια ισχυρή πρακτική: να δουλεύεις πάνω σε κάτι, να βλέπεις την πρόοδο και να γνωρίζεις ότι είναι επειδή έχεις καταβάλει προσπάθεια να βελτιωθείς.

Αυτή είναι μια ανόητη αναλογία, αλλά μείνετε μαζί μου εδώ:

Πρέπει να περπατήσω στην καταρρακτώδη βροχή για να φτάσω στην πρακτική μου γιόγκα, ακόμα κι όταν δεν μου αρέσει. Δεν έχω αυτοκίνητο και το στούντιο μου απέχει 25 λεπτά με τα πόδια. Δεν είναι ευκολία, θέλει και κόπο. Είναι ωραίο να κάνεις αυτή την προσπάθεια.

Τι θα γινόταν όμως αν περπατούσα στη βροχή με έναν βράχο στο παπούτσι μου και αρνιόμουν να το αφαιρέσω;

Ακούγεται ανόητο, γιατί ποιος δεν θα αφαιρούσε τον βράχο…;

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι κερδίζουμε πόντους για να ξεπεράσουμε τον πόνο από κάτι στη ζωή μας, όταν μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολο για τον εαυτό μας αφαιρώντας αυτό που μας προκαλεί ταλαιπωρία.

Δεν κερδίζεις πόντους για να παλεύεις για χάρη του.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια αξιόλογη επιδίωξη και στο να βάζεις τον εαυτό σου σε αγώνα, όταν δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Πολλοί από εμάς διδάχθηκαν ότι όλα τα καλά πράγματα πρέπει να είναι σκληρή δουλειά. Αλλά έμαθα ότι δεν είναι αλήθεια.

Δεν χρειάζεται να κερδίζονται όλα τα καλά πράγματα στη ζωή με αγώνα.

Αλλά νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται μέσα στίρα-σουχάμ ασανάμ. Βάζοντας μέσα προσπάθεια κάνει κάτι πιο αξιόλογο όταν είναι κάτι που προσθέτει νόημα και αξία στη ζωή μας. Όταν νιώθει μέσα του ότι είναι γραφτό.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που φοβόμαστε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, γιατί είναι η πιο αξιόλογη επιδίωξη και απαιτεί από εμάς να δώσουμε όλη μας την προσπάθεια.

Και είμαστε τόσο φοβισμένοι που αν δώσουμε σε κάτι όλη μας την προσπάθεια, τι γίνεται αν αποτύχει;

Αλλά το sthira-sukham asanam για μένα σημαίνει ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας θα είναι ένα μείγμα προσπάθειας και ευκολίας.

Δεν θα είναι σαν μια ανηφορική μάχη. Είναι η σωστή ποσότητα για να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να νιώθουμε ανταμοιβή και να νιώθουμε ότι προχωράμε στη ζωή μας με σκοπό και νόημα.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα. Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, αλλά κάτι μας καλεί σε αυτό το πράγμα – είτε είναι τόσο απλό όσο μια πρακτική γιόγκα ή μια αλλαγή καριέρας ή ένα άτομο που μας ελκύει.

Και είναι ωραίο να δίνουμε προσπάθεια σε αυτό το πράγμα, γιατί είναι σχεδόν μαγνητικό, σαν να μας αγαπάει πίσω. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει την ενέργεια που του δίνουμε.

Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια σε αυτό που μας αγαπάει πίσω – και να αφήσουμε τα υπόλοιπα πίσω μας.